Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a mers duminică să îi susţină pe protestatarii care, încălcând regulile de izolare socială, s-au strâns în faţa cartierului general al armatei pentru a solicita o intervenţie militară şi închiderea Congresului, scrie Agerpres, citând AFP.

Jair BolsonaroFoto: Flickr

"Nu vrem să negociem nimic", s-a adresat preşedintele de extremă dreapta, în picioare într-o camionetă, protestatarilor care purtau pancarte pe care scria "intervenţie militară cu Bolsonaro".

Demonstranţii au cerut aplicarea unei legi care, în 1968, a impus închiderea Congresului şi a suprimat multe drepturi constituţionale.

"Sunt aici pentru că eu cred în voi şi voi sunteţi aici pentru că voi credeţi în Brazilia", a strigat preşedintele aflat la câţiva metri de mulţime. Copii, bătrâni, câteva persoane care purtau măşti se aflau în primele rânduri ale protestului care a atras aproximativ 600 de persoane.

Jair Bolsonaro îi critică constant pe liderii Congresului, pe guvernatorii şi primarii care susţin măsurile de izolare şi de distanţare socială menite să oprească răspândirea epidemiei noului coronavirus care a făcut peste 2.300 de victime şi a infectat peste 36.000 de brazilieni.

Şeful statului minimalizează caracterul letal al virusului pe care îl descrie drept o simplă gripă, promovează mitingurile şi s-a exprimat de mai multe ori în favoarea redeschiderii magazinelor şi a şcolilor.

"Trebuie să luptaţi pentru ţara voastră. Puteţi conta pe preşedintele vostru care face ceea ce este necesar pentru ca să putem garanta democraţia şi ceea ce ne este cel mai drag, libertatea noastră", a îndemnat Bolsonaro.

În timpul discursului, presărat cu episoade de tuse, preşedintele brazilian nu a pus sub semnul întrebării apelul protestatarilor la o intervenţie militară sau solicitarea de închidere a Congresului.

Potrivit unui sondaj al institutului Datafolha dat publicităţii sâmbătă, 68% din brazilieni susţin măsurile de izolare, în pofida impactului acestora asupra economiei. Susţinerea este însă în scădere, faţă de 76%, la începutul lunii aprilie.