Miniştrii sănătăţii din Grupul celor 20 de economii majore (G20) au discutat despre slăbiciunile sistemelor de sănătate care au făcut ca lumea să fie vulnerabilă la izbucnirea pandemiei noului coronavirus şi la alte pandemii, se arată în comunicatul videoconferinţei miniştrilor sănătăţii din G20 care a avut loc duminică, scrie Agerpres, citând Reuters.

G20Foto: facebook

Secretariatul saudit al G20 a informat că miniştrii au împărtăşit experienţele naţionale, au discutat despre acţiunile necesare pentru îmbunătăţirea nivelului de pregătire şi despre aspectele sistemice slabe pe care pandemia le-a scos în evidenţă.

"Miniştrii sănătăţii au recunoscut că pandemia COVID-19 a evidenţiat slăbiciunile sistemice ale sistemelor de sănătate. A scos la lumină vulnerabilităţile capacităţii comunităţii globale de a preveni şi de a răspunde ameninţărilor pandemice", se afirmă în comunicatul reuniunii.

Totodată, este anunțată adoptarea, de către miniştri, a unor măsuri preventive pentru a stopa extinderea pandemiei, fără a da amănunte.

Conferinţa de presă virtuală planificată a fost anulată întrucât ministrul saudit al sănătăţii, Tawfiq al-Rabiah, a fost nevoit să participe la o reuniune urgentă a grupului saudit de lucru KVID-19 KSA.

În cadrul observaţiilor din deschiderea reuniunii, Rabiah a spus că acţiunile urgente vizează, printre altele, necesitatea ca organizaţiile globale să se implice şi să colaboreze pentru a putea oferi reacţii coordonate la pandemia noului coronavirus, cu accent pe sprijinirea ţărilor în dificultate şi realizarea de investiţii în cercetare pentru a se produce tehnologie, instrumente, vaccinuri şi terapii.

Oficialul saudit a făcut referire, de asemenea, la crearea unui grup de lucru global pentru a răspunde pandemiei, a unui hub de inovare destinat schimbului de cunoştinţe pentru a îmbunătăţi valoarea în domeniul sănătăţii şi a unui grup de lideri în siguranţa pacienţilor care să ofere platforme comune destinate reducerii riscurilor privind siguranţa pacienţilor.

La reuniunea de duminică au fost invitaţi să participe şi lideri din Spania, Singapore, Iordania şi Elveţia, precum şi organizaţii internaţionale şi regionale, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Banca Mondială.

Arabia Saudită deţine în prezent preşedinţia rotativă a G20.