Boris Johnson se confruntă cu o schismă la vârful cabinetului său cu privire la viteza cu care Marea Britanie ar urma să iasă din lockdown-ul provocat de coronavirusului, alți colegi acuzându-l că a lipsit atunci când a izbucnit criza, scrie Financial Times. Primul ministru,care s-a recuperat după infecția cu Covid-19, are de trecut un test important când se întoarce la muncă, fiind nevoit să decidă dacă economia poate fi redeschisă înainte ca virusul să fie suprimat complet. Ministrul Michael Gove și Rishi Sunak, cancelarul (ministrul Finanțelor) susțin o redeschidere rapidă, în timp ce Matt Hancock, ministrul Sănătății ar vrea ca mai întâi să dispară amenințarea virusului.

Boris JohnsonFoto: © No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia

Ca un alt semn privind tensiunile din Cabinet, înalți oficiali guvernamentali spun că Dominic Cummings, consilierul principal al domnului Johnson, îl susține pe domnul Hancock, în timp ce secretarul cabinetului, Mark Sedwill, e de partea cealaltă.

Dl Sunak a ordonat Trezoreriei să modeleze o posibilă recuperare economică „în formă de U” , ceea ce indică faptul că nu va exista o revenire rapidă.

Ministrul Finanțelor este îngrijorat de faptul că șomerii nu vor găsi rapid noi locuri de muncă, în timp ce alți oficiali spun că unii oameni nu se vor mai întoarce imediat la locurile de muncă, chiar dacă restricțiile sunt ridicate.

Falia dintre cele două tabere se concentrează asupra cât de mică ar trebui să fie ratei de transmitere a virusului - cunoscută sub denumirea de R - înainte ca blocajul să înceapă să fie considerat nefondat.

Oficialii guvernamentali confirmă că dl Gove și dl Sunak consideră că, dacă R este mai mic decât 1 - adică numărul de noi infecții nu mai crește - atunci restricțiile pot începe să fie ridicate.

Domnul Hancock vrea ca numărul R să fie aproape de zero înainte de a începe să redeschidă economia, argumentând că Marea Britanie nu își poate permite un alt vârf al pandemiei. Lipsa a capacității de testare a guvernului este aici problema-cheie.

Deși dl Gove a spus duminică că guvernul „e în curs de a putea testa 100.000 de oameni pe zi până la sfârșitul lunii”, în prezent, capacitatea e de doar 38.000. Testarea și monitorizarea contactelor sunt elemente cheie a oricărei strategii de ieșire.

Downing Street se așteaptă ca un calendar pentru ridicarea blocajului să fie oferit de sfatul comitetului de experți al guvernului, care urmează să emită săptămâna viitoare un raport cu privire la diferitele strategii de ieșire.

Gavin Williamson, secretar pentru educație, a negat existența unor recomandări privind redeschiderea școlilor încă din 11 mai, însă a admis că miniștrii studiază mai multe scenarii privind în etape a restricțiilor.

Potrivit unei lucrări publicate de Universitatea din Londra, având drept co-autor pe Gerard Lyons, fost consilier al lui Boris Johnson, ieșirea din lockdown ar putea urma strategia „semafor”.

Aceasta a propus o fază roșie inițială, în timpul căreia unele magazine s-ar putea deschide la începutul lunii mai cu distanțarea socială respectată, urmată de o fază !galbenă” care să aibe loc la sfârșitul lunii mai și în care oamenii ar putea folosi transportul public , iar restaurantele s-ar putea deschide, respectându-se distanțarea socială.

În faza ”verde”, începând cu jumătatea lunii iunie, blocajele ar fi complet eliminate dacă și experții din domeniul sănătății ar permite acest lucru, iar evenimentele sportive și alte adunări de masă ar putea fi reluate, împreună cu călătoriile internaționale.