Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a pledat din nou pentru mai multă solidaritate europeană şi emiterea de eurobonduri ca răspuns la consecinţele economice ale pandemiei, transmite dpa, citată de Agerpres. ”Trecem prin cel mai mare şoc de la ultimul război mondial”, a afirmat Conte pentru ediţia de luni a cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, consultată în avans de dpa. ”De aceea, Europa trebuie să dea un răspuns care să fie la înălţimea evenimentelor”, a declarat el, insistând că Uniunea Europeană are nevoie de 'toată muniţia sa' pentru a răspunde crizei prin emiterea de obligaţiuni comune.

HotNews.roFoto: Hotnews

Şefii de stat sau de guvern ai Celor 27 plănuiesc să aibă joi un nou summit prin videoconferinţă.

Miniştrii de finanţe din zona euro au stabilit deja un pachet de răspuns la criza coronavirusului de până la 540 miliarde de euro, convenindu-se de asemenea crearea unui fond de reconstrucţie.

Conte a pledat însă din nou în favoarea coronabondurilor, în legătură cu care statele îşi menţin divergenţele. 'Această solidaritate este foarte specifică şi limitată în timp. Ea ne va întări enorm pe pieţe', a subliniat premierul italian, menţionând că aceasta va trimite lumii un mesaj politic foarte puternic potrivit căruia 'Europa este solidă şi unită'.

În ce priveşte rezistenţa opusă de Germania şi de Olanda faţă de coronabonduri, Conte a insistat că perspectiva trebuie să se schimbe acum: 'Noi, europenii, trebuie să ne uităm la Europa'. Deseori, fiecare stat se uită doar la propriile avantaje, a explicat el. Spre exemplu, excedentul comercial german este mai mare decât prevăd regulile UE, ceea ce înseamnă că, în loc să fie locomotiva Europei, economia germană este frâna ei, a mai afirmat şeful guvernului italian.