​Salariații din Japonia- bărbați și femei deopotrivă- după ce au construit una dintre cele mai mari economii ale lumii, se luptă acum cu dificultățile muncii de acasă, în condițiile în care casele și apartamentele lor sunt mici și complet neadecvate pentru munca de acasă, scrie Financial Times. Această inadecvare a locuirii va obliga Japonia să regândească fundamental modul în care sunt proiectate locuințele, spune șeful unuia dintre cei mai mari firme de construcții din țară.

HotNews.roFoto: Hotnews

Observația făcută de Akira Ichikawa, președintele Sumitomo Forestry, ține cont de faptul că puțini japonezi au în locuință spații suficient de mari pentru a putea lucra în liniște, mai ales atunci când vine vorba de familii compuse dedoi tele-salariați care au și copii.

Constructorii de case japoneze depun acum eforturi pentru a maximiza zonele deschise din casele de locuit, a mai spus Ichikawa. El mai adaugă că în Japonia există o cultură puternică a „prezenteismului” la birou, care a suprimat istoricește vorbind obiceiul de a lucra de acasă.

„Ideea, foarte populară aici, este că spațiile deschise sunt destinate pentru a permite familiei să se vadă fizic unul pe altul și asta i-a apropiat pe toți. Dar de acum încolo, oamenii vor dori și asemenea spații, dar și spații izolate în casă, unde să poată lucra în liniște”, a spus el, adăugând că includerea unui mic spațiu tip birou în casele noi ar deveni o necesitate.

Retailerul DCM Holdings a declarat că vânzările de corturi mici de camping s-au triplat în ultimele două săptămâni, întrucât lucrătorii care au intrat în telemuncă le folosesc pentru a improviza birouri în locuințe. De asemenea, Sanwa Supply, una dintre cele mai mari companii din Japonia, a făcut un pas înainte și a introdus pe piață un fel de ”separatoare” - un fel de cort de 150 cm înălțime, complet închis, suficient de mare pentru a încăpea un birou și un scaun și care poate fi asamblat instantaneu și introdus în colțul camerei de zi.

Sanwa spune că invenția sa de 74 de dolari este doar o soluție temporară, deoarece Japonia are în vedere o criză prelungită care ar putea dura ani de zile.

Sumitomo Forestry și rivalii Daiwa House și Asahi Kasei au început reproiectarea noilor locuințe și au dezvoltat servicii de remodelare pentru casele și apartamentele existente.

După cum au subliniat dl Ichikawa și alții, legile date de autorități pentru angajații care lucrează de acasă au arătat cât de nepregătită e țarapentru a face față unei astfel de schimbări. Un sondaj recent realizat de Camera de Comerț și Industrie din Tokyo a arătat că, în rândul firmelor mici și mijlocii din capitală, doar aproximativ un sfert au introdus sisteme de telemuncă, iar peste jumătate spun că nu au planuri în acest sens.

Citește și: Izolarea la domiciliu, în condițiile unei proaste calități a locuirii, exacerbează tensiunile emoționale.