În Noaptea de Înviere, polițiștii au intervenit la 1.846 de evenimente sesizate prin 112, fiind aplicate 3.384 de amenzi contravenționale, dintre care 391 pentru încălcarea măsurilor privind starea de urgență, a anunțat duminică MAI. Au fost situații deosebite în Hunedoara, unde în urma scadalului violent iscat a fost deschis dosar penal pentru ultraj și 9 persoane au fost ridicate de polițiști; în Galați unde 20 de persoane au fost amendate cu câte 20.000 de lei pentru că ardeau anvelope în mijlocul unei străzi și în Dâmbovița unde 7 persoane au primit amenzi în valoare cumulată de 13.000 de ei pentru consum de alcool și ascultat muzică pe stradă.

Scandal in hunedoaraFoto: Captura de ecran

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut duminică o declarație de presă în care a mulțumit populației și "bisericilor, indiferent de confesiune, care au sărbătorit Sfintele Paști cu multă responsabilitate".

Aceasta a anunțat că "aproximativ 26.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, polițiști locali și efective ale Ministerului Apărării Naționale au acționat în Noaptea de Înviere pentru protejarea cetățenilor.

În Noaptea de Înviere, echipajele de ordine publică au intervenit la 1.846 de evenimente sesizate prin 112, fiind aplicate 3.384 de amenzi contravenționale, dintre care 391 pentru încălcarea măsurilor privind starea de urgență. Totodată, au fost întocmite 234 de dosare penale, dintre care 3 pentru zădărnicirea combaterii bolilor".

Oficialul MAI a prezentat și câteva situații inedite, respectiv:

"În Hunedoara, în cartierul Micro 7, în timp ce verificau modul de respectare a prevederilor Ordonanțelor Militare, echipajele de poliție au identificat o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice care nu avea asupra sa documentele prevăzute de lege și, mai mult, era recalcitrantă.

Imediat după acest moment, polițiștii au fost atacați cu pietre și alte obiecte contondente de mai multe persoane din respectivul cartier, rude și cunoscuți ai bărbatului legitimat.

După identificarea participanților la agresiune, 9 persoane au fost ridicate de polițiști și conduse la sediul Poliției pentru audieri. În cauză a fost deschis dosar penal pentru ultraj distrugere și tulburarea liniștii și ordinii publice. După intervenția Poliției și Jandarmeriei, toate persoanele s-au retras în locuințe, iar situația a revenit la normal.

În Galați, polițiștii s-au autosesizat cu privire la faptul că în comuna Munteni mai multe persoane încalcă dispozițiile legale impuse de starea de urgență. Echipajele de ordine publică s-au deplasat imediat la locul repectiv și au constatat că în mijlocul unei străzi, în jurul unor anvelope ce ardeau cu flacără deschisă, se află mai multe persoane care se manifestau zgomotos și care la vederea echipajelor de poliție au fugit în curțile locuințelor.

Au fost identificate 20 dintre persoanele care au participat la această adunare, fiind sancționate contravențional pentru nerespectarea Ordonanței Militare nr. 3/2020, fiecare cu amendă in valoare de 20.000 de lei.

De asemenea s-au întocmit și 3 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Focul a fost stins de un echipaj de pompieri, nefiind înregistrate pagube materiale. Polițiștii continuă verificările pentru identificarea și sancționarea tuturor celor care au participat la această adunare.

În Dâmbovița, în cursul zilei de ieri, polițiștii s-au sesizat din oficiu ca urmare a semnalării unui eveniment pe o rețea de socializare. Forțele de ordine au intervenit și constatat că pe raza comunei Ciocănești, localitatea Vizurești, mai multe persoane consumă alcool și ascultă muzică pe stradă. 7 persoane au fost sancționate cu suma totală de 13.000 de lei, însemnând o amendă în valoare de 1.000 de lei și 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 2.000 de lei.

În Suceava, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un minor de 5 ani a plecat de la domiciliul său, aspect constatat de părinți în cursul dimineții. În urma activităților de căutare efectuate de efective din cadrul MAI, minorul a fost găsit în scara unui bloc de locuințe, la aproximativ 2 kilometri de domiciliu. Minorul a fost încredințat familiei. Pe timpul dispariției, acesta nu a fost victima vreunei infracțiuni."

Aceasta a mai spus că "în ceea ce privește misiunile personalului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență s-a constatat o scădere cu 8% a acestora comparativ cu anul trecut. Cele mai multe intervenții au vizat acordarea primului ajutor, urmate de misiunile pentru protecția comunităților și stingerea a 59 de incendii, cele mai multe fiind incendii de vegetație uscată. Referitor la traficul la frontieră în ultimele 24 de ore s-a păstrat același trend descendent de tranzitare a frontierei de stat în scădere cu aproximativ 90% față de anul trecut.".