Yuan Zhiming, directorul Institutului de Virologie din Wuhan, institut arătat cu degetul că ar reprezenta posibila sursă a noului coronavirus a negat într-un interviu acordat televiziunii de stat CGTN orice responsabilitate cu privire la apariția Covid-19, scrie AFP.

Piata in WuhanFoto: Captura YouTube

"Acest virus nu provine de aici", a declarat Zhiming. Potrivit majorității oamenilor de știință, noul coronavirus a fost transmis probabil de către un animal, piața din orașul Wuhan fiind prezumată că a stat la originea pandemiei, întrucât acolo se vând animale sălbatice vii.

Însă prezența la doar câțiva kilometri distanță a acestui Institut de virologie a alimentat luni de zile ipoteza unor neglijențe privind securitatea instalațiilor sensibile din interiorul Institutului. "Știm ce tipuri de cercetări se desfășoară în institut și cum sunt gestionate virusurile și probele acolo", a adăugat directorul acestui institut care găzduiește cele mai periculoase tulpini de viruși cum e și Ebola.

"Oamenii nu se pot stăpâni să nu facă diverse asocieri", a spus el, referindu-se la proximitatea pieții din Wuhan de sediul instituției și acuzând mass-media că "încearcă în mod deliberat să înșele oamenii" cu informații "în întregime bazate pe speculații, fără dovezi". Potrivit Washington Post, ambasada SUA de la Beijing, după mai multe vizite la institut, a alertat autoritățile americane în 2018 despre măsurile de securitate aparent inadecvate dintr-un laborator care studia coronavirusurile provenind de la lilieci.