Coronavirus: Paștele ortodox, fără mulțimile de credincioși din alți ani. Cu mici excepții

de DP     HotNews.ro
Duminică, 19 aprilie 2020, 6:42 Actualitate | Coronavirus


Paste Fericit!
Foto: USER UPLOADED
Peste 260 de milioane de creștini ortodocși sărbătoresc duminică Paștele în condiții excepționale, autoritățile invitându-i, în general, să rămână acasă pentru a limita răspândirea noului coronavirus, scrie AFP.

Ortodocșii, a treia cea mai importantă ramură a creștinismului ca număr de credincioși, anul acesta sărbătorește învierea lui Hristos la o săptămână după catolici și protestanți, care utilizează un alt calendar.

Pentru a opri răspândirea Covid-19, Kirill, șeful Patriarhiei Moscovei a recomandat ca oamenii să urmărească de acasă serviciile religioase. Președintele Vladimir Putin va sărbători Paștele într-o capelă mică din reședința sa oficială.

Multe lăcașuri de cult vor fi deschise duminică în zeci de regiuni din Rusia, unde s-au înregistrat 36.793 de cazuri de coronavirus, inclusiv 313 de decese. Dar la Moscova - de departe principalul centru epidemic din această țară - serviciile vor avea loc în spatele ușilor închise.

Patriarhia ecumenică din Constantinopol, Turcia, a anunțat, de asemenea, că serviciile religioase vor fi închise publicului și difuzate pe internet. Aceeași situație e întâlnită în Cipru, Grecia, Serbia, Macedonia de Nord și chiar în Egipt, pentru cei peste 10 milioane de copți ortodocși.

Orașul Vechi al Ierusalimului, în general aglomerat de sărbătorile de Paști, a fost aproape pustiu în acest weekend, din cauza măsurilor de izolare pe care Israelul le-a pus în aplicare.

În România, bisericile rămân inaccesibile, dar voluntarii și preoții pot merge din ușă în ușă, păstrând distanța socială, pentru a distribui Paștele și lumina sfântă, simboluri ale Paștilor ortodocși.
„Dacă putem merge la farmacie pentru a primi medicamente pentru a ne vindeca trupul, de ce nu putem merge la biserică pentru medicamentele destinate spiritului?”, spune Monica Georgescu, un septuagenar intervievat de AFP la București. și care nu a ratat niciodată o slujbă de Paște.

Mai multe biserici s-au opus totuși măsurilor de izolare pentru a avea dreptul să sărbătorească în normalitate cea mai importantă sărbătoare a calendarului ortodox.

În Bulgaria, lăcașurile de cult vor rămâne deschise, dar credincioșii care se aventurează în biserici trebuie să poarte o mască și să păstreze distanța socială.

În Georgia - unde au fost identificate 385 de cazuri de infecție cu coronavirus - adunările publice vor fi autorizate în bisericile mari, restul urmând să fie închise publicului. Cu toate acestea, niciun lider politic nu va participa la sărbători.

O situație diferită întâlnim în Ucraina, unde președintele Volodymyr Zelensky i-a invitat pe credincioși să rămână acasă, în timp ce Biserica Ortodoxă i-a încurajat pe credincioși să se întâlnească în aer liber. Biserica Ortodoxă ucraineană a fost însă direct lovită de epidemie. O mănăstire ortodoxă celebră din inima Kievului, a devenit un focar fierbinte al bolii cu aproape 100 de contaminări și decesul a trei călugări.

În Belarus, dimpotrivă, mitropolitul Pavel a recomandat adepților săi să nu iasă, în timp ce președintele Alexander Lukashenko a anunțat că va merge la slujba de Paște cu toate riscurile.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13673 vizualizari

 • -9 (27 voturi)    
  Iubirea aproapelui! (Duminică, 19 aprilie 2020, 6:52)

  hotnewsfil [utilizator]

  Iubirea aproapelui!
  Religia crestina, cea care se deosebeste de celelalte doua religii monoteiste - ebraica si mahomedana -, (neluand in considerare mormonii, neoprotestantii, Bahai, etc.), considera ca Iisus este fiul ceresc al lui Dimnezeu, oamenii fiind fii pamanteni ai lui Dumnezeu, facuti dupa chipul acestuia.
  Izraelitii si mozaicii considera ca Iisus a fost un om, un profet, ca si Mahomed, care a trait si a murit ca om, un predicator al unor invataturi de inalta moralitate si bunatate.
  Crestinismul are, ca una dintre invataturile de baza 'iubirea aproapelelui' (sa il iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti!') - indicatie 'pretioasa' usor de dat, greu de indeplinit (de catre altii!), precum si "iertarea"
  Omul, una dintre cele mai complexe entitati de pe pamant (nu se stie si nu se va sti infinit de mult timp, daca chiar din intregul univers) este dotat natural cu toate mijloacele ca sa poata exista, sub imperiul instictelor personale ("din dotare", ar zice militarii).
  Omul are datoria sa isi foloseasca ratiunea ca sa isi ajute instincele sa-l protejeze, sa nu se auto-distruga, sa isi apere integritatea intregului sau complex organic, care i-a fost incredintat de catre Dumnezeu - Creatorul tuturor vazutelor si nevazutelor -cum zic monoteistii, aceasta ipoteza fiind lansata de catre invatatii timpului, in urma cu cateva mii de ani (nu zeci de mii sau sute de mii), moment din care, adeptii 'ipotezei' Dumnezeu unicul Creator' nu s-au mai inchinat unor entitati din natura, carora le atribuiau, inainte, puteri supranaturaleu , entitatecare ar dirija micul univers din jurul lor.
  Monoteistii, adepti ai Dumnezeului unic interzic, considera un pacat de neiertat ca un drept-credincios sa isi puna intrebarea : 'cine l-a creat pe Creator', dar pe Creatorul Creatorului, etc. ('crede si nu cerceta!').
  Dumnezeu ar fi creat, spune ipoteza crestinilor, toate miliardele de galaxii, fiecare compusa din miliarde de sisteme solare, fiecare galaxie avand in centru 'o gaura neagr
 • -8 (24 voturi)    
  Iubirea aproapelui! CONTINUARE I (Duminică, 19 aprilie 2020, 6:56)

  hotnewsfil [utilizator]

  'o gaura neagra inconjurata de o lumina imensa (quasar)', Dumnezeu ar fi creat toate radiatiile din univers, toti atomii, protonii si neutronii, electonii, toti cateii, mieii, firisoarele de iarba, copacii de toate soiurile, si restul materiei vii, precum si materia impropriu denumita moarta (de fapt si ea vie, are viata in ea, componente microscopice care se misca, se transforma) - teoria (ipoteza) Creationista..
  Stiinta, cercetarea (astrofizica) au ajuns azi la un nivel uimitor de cunoastere a universului, sunt pe drumul deslusirii genezei acestuia. Au ajuns deja la opinia ca Creatorul intregului univers este universul insusi (s-a autocreat si evolueaza coform propriilor legi).
  Recomandarea crestina 'iubeste-ti aproapele!' pretinde imposibilul, direct, dintr-o saritura, "la prima vedere", arzandu-se etapele premergatoare - -respectul, urmat de afectiune, acestea doua conditionand eventuala trecere la faza a treia, finala - iubirea.
  Fiecare om (individ) trebue sa fie invatat, (educat in familie si in scoli) sa isi respecte aproapele, sa accepte ca acesta (aproapele) este o fiinta diferita de el, ca opiniile si actiunile care dicteaza opiniile si actiunile acestuia decurg dintr-un bagaj de informatii, adunate in creerul lui, in timp, diferite de cele stocate in capul oricarui alt individ.
  Mama trebue sa ajunga la intelepciunea de a accepta ca fiica sau fiul ei sunt diferiti de ea, nu numai fiindca nu au un fond genetic identic cu al ei, ci si fiindca ei traiesc in alt mediu, diferit, cu timpul, de mediul in care a trait mama, deci fiecare - mama si copii - au stocate in creer informartii, comportamente diferite, si cai de legare intre ele a informatiilor. Adica, mama si copiii trebue sa se respecte reciproc, ca indivizi distincti.
  Daca se duce la indeplinire faza intaia - respectul reciproc -, se poate trece, temeinic, la faza a doua, in cazul unora dintre realtiile dintre doi indivizi, indiferent de sexul acestora - 'afectiunea'.
  In aceasta faza este antrenata p
 • -2 (12 voturi)    
  Iubirea aproapelui CONTINUARE II (Duminică, 19 aprilie 2020, 9:49)

  hotnewsfil [utilizator]

  In aceasta faza este antrenata partea din creer in care sunt stocate si actioneaza 'partea emotiva a vietii omului - emotiile.
  Afectiunea slefueste pana la perfectiune relatia dintre indivizi, ii lega sufleteste (prin creer, cu reflexii asupra inimii).
  Trecerea relatiei dintre doi oameni la o a treia faza - iubirea -, printr-un salt direct, arzandu-se primele doua etape este, practic, imposibila.
  Primele doua faze sunt ele insile ca un Everest pe care nu-l poate urca oricine, fara o pregatire temeinica, riguroasa (pas-cu-pas ar zice Iohannis).
  Un alpinist extrem de ambitios, ca cei mai multi dintre cei macinati de aceasta pasiune (alpinismul), si-a propus, trecand riguros, bine antrenat, cu rabdare, prin etapele 'respect' si 'afectiune', sa atinga sublima etapa a treia - 'iubirea'. Dar, brusc, s-a trezit (alpinistul) in fata unei placute, fixate in stanca, pe care era scris : 'nu mai insistati zadarnic, muntele se termina aici!'.
  Oamenii ar trebui sa fie invatati cum sa se respecte recoproc, sa respecte mediul inconjurator, sa consume cat mai mult sapun, sa circule in liniste, pe trotuar sau in autobuz, sa arunce gunoaiele in cosurile existente, nu in strada, copiii sa fie invatati 'cum sa invete', profesorii sa ii invete esentialul sustinut de putine exercitii, esentiale, exemplificatoare, copiii sa isi respecte profesorii si parintii, profesorii si parintii sa fie invatati cum sa ii educe pe copii (cine ii invata?).
  Avem deja 18.000 de biserici, numai 2800 de scoli, patru sute de spitale, majoritatea subdotate cu aparataj si personal medical, multii copii merg pe jos, iarna, la scoala, avem in constructie mandria neamului - Catedrala Mantuirii. Avem din toate!
  Politicienii ne-au adus unde suntem. Ei sunt vinovati ca tara este departe de unde ar fi trebuit sa fie azi; poporul care i-a ales si ii accepta, este, si el, la fel de vinovat, de fapt poporul alegator, in majoritate needucat, cauzeaza si intretine esecul evolutiei normale a tarii
  P.S. Am facut abstracti
 • -2 (4 voturi)    
  Iubirea aproapelui! CONTINUARE III (Duminică, 19 aprilie 2020, 18:15)

  hotnewsfil [utilizator]

  P.S. Am facut abstractie de iubirea dintre un barbat si o femee, cu radacinile acesteia, declansatoare de trairi bine cunoscute (si urmarile!).
  Am facut abstractie si de prietenia cu intelesul obisnuit azi, cand se spune : el - am o pritena; ea - 'am un prieten' sau : cum, tu nu ai inca?
 • +4 (8 voturi)    
  da (Duminică, 19 aprilie 2020, 18:33)

  iuflo [utilizator]

  suntem idioti si needucati in spirit crestinesc!! indobitociti in dogmele fluturate de unii ca teodosie .....cum poti crede ca ti se aduce "lumina sfanta" de la maormantul sfant in cucuietii din deal sau alte sate uitate de lume comune inacesibile chioar si orase indepartate de centrele bisericii??? cum poti crede ca esti mai sfant sau oare iti iarta dumnezeu mai multe pacate luand "pasti" dupa ce altii au putut tusi in ele la taierea painilor la amestecul cu vin sau la impartirea lor??? cine ne spune ca un daniel teodosie streza nu au suflat sau stins din greseala lumina sfanta si au reaprins-o de la bricheta??? oare de asta are timp dumnezeu?? sa catalogheze cine e mai cucernic pozand in sfant??? cine a stiut acum 100 de ani de lumina venita cu avionul de la ierusalim?? si erau oamenii mai drepti si mai cu frica de dumnezeu decat fariseii din bor si cei din multe biserici!! imi spuneau bunicii ca dumnezeu te vede si daca iti faci o cruce cu varful limbii in gura decat sa fii fatarnic aratand a credincios!!! oare de ce hristos i-a alungat pe cei din biserici?? acelasi negot il fac si cei de azi cu lumanari sfinte iconite cruciulite si alte "afaceri" in biserica!!! nu pentru asta a murit iisus pe cruce!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by