Peste 260 de milioane de creștini ortodocși sărbătoresc duminică Paștele în condiții excepționale, autoritățile invitându-i, în general, să rămână acasă pentru a limita răspândirea noului coronavirus, scrie AFP.

Paste Fericit!Foto: USER UPLOADED

Ortodocșii, a treia cea mai importantă ramură a creștinismului ca număr de credincioși, anul acesta sărbătorește învierea lui Hristos la o săptămână după catolici și protestanți, care utilizează un alt calendar.

Pentru a opri răspândirea Covid-19, Kirill, șeful Patriarhiei Moscovei a recomandat ca oamenii să urmărească de acasă serviciile religioase. Președintele Vladimir Putin va sărbători Paștele într-o capelă mică din reședința sa oficială.

Multe lăcașuri de cult vor fi deschise duminică în zeci de regiuni din Rusia, unde s-au înregistrat 36.793 de cazuri de coronavirus, inclusiv 313 de decese. Dar la Moscova - de departe principalul centru epidemic din această țară - serviciile vor avea loc în spatele ușilor închise.

Patriarhia ecumenică din Constantinopol, Turcia, a anunțat, de asemenea, că serviciile religioase vor fi închise publicului și difuzate pe internet. Aceeași situație e întâlnită în Cipru, Grecia, Serbia, Macedonia de Nord și chiar în Egipt, pentru cei peste 10 milioane de copți ortodocși.

Orașul Vechi al Ierusalimului, în general aglomerat de sărbătorile de Paști, a fost aproape pustiu în acest weekend, din cauza măsurilor de izolare pe care Israelul le-a pus în aplicare.

În România, bisericile rămân inaccesibile, dar voluntarii și preoții pot merge din ușă în ușă, păstrând distanța socială, pentru a distribui Paștele și lumina sfântă, simboluri ale Paștilor ortodocși.

„Dacă putem merge la farmacie pentru a primi medicamente pentru a ne vindeca trupul, de ce nu putem merge la biserică pentru medicamentele destinate spiritului?”, spune Monica Georgescu, un septuagenar intervievat de AFP la București. și care nu a ratat niciodată o slujbă de Paște.

Mai multe biserici s-au opus totuși măsurilor de izolare pentru a avea dreptul să sărbătorească în normalitate cea mai importantă sărbătoare a calendarului ortodox.

În Bulgaria, lăcașurile de cult vor rămâne deschise, dar credincioșii care se aventurează în biserici trebuie să poarte o mască și să păstreze distanța socială.

În Georgia - unde au fost identificate 385 de cazuri de infecție cu coronavirus - adunările publice vor fi autorizate în bisericile mari, restul urmând să fie închise publicului. Cu toate acestea, niciun lider politic nu va participa la sărbători.

O situație diferită întâlnim în Ucraina, unde președintele Volodymyr Zelensky i-a invitat pe credincioși să rămână acasă, în timp ce Biserica Ortodoxă i-a încurajat pe credincioși să se întâlnească în aer liber. Biserica Ortodoxă ucraineană a fost însă direct lovită de epidemie. O mănăstire ortodoxă celebră din inima Kievului, a devenit un focar fierbinte al bolii cu aproape 100 de contaminări și decesul a trei călugări.

În Belarus, dimpotrivă, mitropolitul Pavel a recomandat adepților săi să nu iasă, în timp ce președintele Alexander Lukashenko a anunțat că va merge la slujba de Paște cu toate riscurile.