În cel mai mare focar de coronavirus din România, cel de la Suceava, câteva sute de cadre medicale se luptă să ţină deschis Spitalul Județean de Urgenţă. Așa începe un reportaj TVR care conține imagini în exclusivitate, din interiorul unei secții de terapie intensivă. La două săptămâni după ce militarii au preluat conducerea, în spital sunt internați și tratați în jur de 600 de bolnavi de Covid-19.

Medici la SuceavaFoto: Captura TVR

La două săptămâni după ce militarii au preluat conducerea, în spital sunt internați și tratați în jur de 600 de bolnavi de Covid-19. Câteva zeci sunt în stare gravă, la ATI, iar medicii și asistenții luptă pentru fiecare respirație a acestora.

La începutul lunii, Spitalul Județean din Suceava era supranumit "Bomba cu Covid a României". În Suceava au fost diagnosticate în jur de 2000 de cazuri de Covid-19, aproximativ un sfert din cele din România. Peste 460 de cadre medicale de aici au fost infectate cu noul coronavirus, iar asta înseamnă aproape jumătate din cifra de la nivel național.

La terapie intensivă sunt 43 de paturi, 35 cu ventialatoare. Decomandată nu sunt ocupate toate. În stare gravă sunt 26 de oameni din care 12 sunt intubați.

10 medici (7 din Suceava și 3 de la Spitalul militar Cluj și cel oncologic din Iași) și în jur de 60 de asistente, infirmiere și brancardieri lucrează aici în ture de câte 8 ore. Misiunea lor e îngreunată de combinezonele de protecție, însă e singura posibilitate de a încerca să stai departe de un virus extrem de contagios.

Spitalul Suceava este un loc în care se moare mult în ultima vreme. Cu o zi înainte de realizarea reportajului s-au înregistrat 5 decese. Nu a fost însă cea mai rea zi, spun cei de aici, au avut și mai mulți morți. Acum numărul celor vindecați este mai mare decât al celor care au pierdut lupta: 12 la 5.

Doi dintre pacienți sunt întorși pe burtă, pentru că, spun medicii, așa se ventilează mai bine. Procedura de întoarcere e extrem de complicată și la ea partcipa 8 cadre medicale. Când am ajuns noi în secția ATI, unul dintre pacienți tocmai pierduse lupta.

Spitalul Suceava are acum două circuite: unul pentru Covid-19, cu câteva sute de bolnavi, și unul pentru cei bolnavi, dar neinfectați, în acea zonă a spitalului fiind doar câteva zeci se oameni.