Incidente violente au izbucnit vineri la Atena între poliţia greacă şi simpatizanţi ai partidului neonazist Zori Aurii care au încercat să organizeze o procesiune în Vinerea Mare, în pofida anulării tuturor evenimentelor religioase în cadrul măsurilor de restricţie pe fondul pandemiei de COVID-19, relatează AFP, citată de Agerpres. Potrivit poliţiei, circa 70 de persoane s-au adunat vineri seară în faţa Bisericii Sf. Nicolae, la Korydallos, o suburbie a Atenei, răspunzând la un apel lansat online de un fost deputat al formaţiunii Zori Aurii, Ilias Panagiotaros.

Militanţii adunaţi le-au cerut preoţilor să îndeplinească procesiunea tradiţională cu lumânări de-a lungul străzilor.

Poliţiştii au încercat să îi împrăştie, dar simpatizanţii neonazişti au răspuns aruncând cu petarde.

Forţele de ordine au arestat 18 persoane.

Paştele este cea mai mare sărbătoare religioasă din Grecia, iar bisericile înregistrează cu această ocazie cel mai ridicat grad de frecventare.

Autorităţile au interzis adunările la biserici, precum şi reuniunile familiale cu ocazia Paştelui, avertizând în legătură cu posibilele efecte dezastruoase asupra luptei împotriva răspândirii noului coronavirus.

Patrule de poliţie au fost desfăşurate special în apropierea bisericilor şi, de asemenea, vor monitoriza grădinile şi balcoanele rezidenţilor.

De la 12 martie, Grecia a înregistrat 108 decese cauzate de noul coronavirus.

Deplasările neautorizate sunt pedepsite cu o amendă de 150 de euro care poate fi dublată dacă este încălcată limita prefecturii de domiciliu