Marea Britanie a anunțat vineri că a creat un grup de lucru pentru a sprijini eforturile de realizare a unui vaccin care să fie disponibil publicului cât mai repede posibil, relatează Reuters. În același timp, un milion de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de cercetători britanici, au fost deja lansate în producţie şi vor fi disponibile până în septembrie, deşi încă nu a început testarea acestui vaccin, a anunțat echipa de cercetători de la Universitatea Oxford.

Testare coronavirus in laboratorFoto: Profimedia Images

Guvernul a spus că 21 de noi proiecte de cercetare vor primi finanțare în valoare de 14 milioane de lire. Grupul de lucru include compania famaceutică AstraZeneca și organizația de caritate Wellcome Trust.

Un milion de doze al potențialului vaccin împotriva Covid-19 sunt dezvoltate de către cercetătorii de la Oxford University, acestea fiind lansate în producţie şi vor fi disponibile până în septembrie, deşi încă nu a început testarea acestui vaccin.

Cercetătorii britanici recrutează acum voluntari pentru testare preliminară (faza 1) şi recunosc că începerea producţiei vaccinului este o decizie riscantă, întrucât dozele produse vor fi inutile dacă în final se dovedeşte că vaccinul lor nu este eficient.

''Am început producţia la risc a acestui vaccin, nu doar la o scară redusă, ci cu o reţea de producători în şapte locaţii diferite din lume'', a declarat presei Adrian Hill, profesor şi director la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford, el estimând că până în septembrie se va încheia şi testarea vaccinului.

”Cercetătorii britanici lucrează cât de repede pot pentru a găsi un vaccin împotriva coronavirusului, pentru a salva și proteja viețile oamenilor. Îi susțin în eforturile lor”, a spus ministrul afacerilor, Alok Sharma.

”Grupul de lucru va coordona eforturile pentru a accelera dezvoltarea și producția unui nou potențial vaccin, astfel încât să fim siguri că va fi disponibil la scară largă pacienților cât mai curând”, a adăugat el.

În timp ce cercetătorii de la Oxford au spus că vaccinul lor ar putea fi disponibil în spetembrie, GlaxoSmithKline Plc și Sanofi SA, care au spus săptămâna aceasta că vor realiza un vaccin, preconizează că acesta nu ar fi disponibil decât abia în a doua jumătate a anului 2021.