Poliţia Română a reacționat vineri seară în urma valului de critici legate de modul în care sunt aplicate amenzile pe motiv de nerespactare a ordonanțelor militare. Reprezentanții IGPR susțin că nu există "normă de amenzi" pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie şi că doar 50 de sancţiuni, din cele circa 7.000 date în ultimele 24 de ore, au fost aplicate persoanelor de peste 65 de ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declarațiile au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan.

"Poliţiştii nu au normă de amenzi. Colegii mei sunt instruiţi să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor, să analizeze obiectiv fiecare caz în parte şi să aplice măsurile legale doar atunci când situaţia o impune", a spus Drăgan.

El a susținut că "scopul poliţiştilor nu este acela de a sancţiona, ci acela de a fi alături de oameni, în special pentru a limita răspândirea noului coronavirus". "Aşadar, aceste măsuri generale pentru prevenirea COVID-19 trebuie respectate de toată lumea".

Legat de o ştire apărută pe un site din Constanţa cu privire la sancţionarea unei persoane de peste 65 de ani pentru că a depăşit cu câteva minute perioada de deplasare prevăzută prin ordonanţele militare, reprezentantul Poliției a susținut că în urma verificărilor a reieşit că ştirea este falsă. El a spus că s-a făcut o verificare punctuală privind amenzile adate în ultimele 24 de ore, din care a reieşit că, din cele aproximativ 7.000 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea restricţiilor de circulaţie, doar aproximativ 50 au fost aplicate persoanelor de peste 65 de ani.

În ultimele zile a existat un val de critici în spațiul public legat de amenzile date de Poliție pe motiv de încălcare a ordonanțelor publice.

Agentul de poliție Kovacs Valer din Timiș, lider de sindicat, a susținut că a fost sunat de premierul Ludovic Orban, după ce în urmă cu o zi se plânsese pe Facebook că polițiștii sunt încurajați să dea amenzi. Polițiștul spunea, tot pe Facebook, că premierul l-a asigurat că nu există un asemenea ordin, din contră, mesajul către șefii poliției este „să se termine cu goana după amenzi”.