​Europa are nevoie de un pachet masiv de redresare și reconstrucție, care să fie finanțat printr-un buget pe termen lung suplimentat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE, precum și prin intermediul unor „obligațiuni de redresare” garantate de bugetul UE, susțin parlamentarii europeni.

membrii PEFoto: Hotnews

Totuși, acest pachet nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare. Redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european și transformarea digitală, sunt de părere deputații.

Totodată ei solicită un sistem european permanent de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj și doresc să instituie un Fond european de solidaritate pentru Coronavirus, în valoare de cel puțin 50 miliarde euro.

"Acest fond ar sprijini eforturile financiare depuse de sectorul medical în toate statele membre în actuala perioadă de criză, precum și investițiile în sectorul medical din perioada următoare crizei, pentru a face sistemele de sănătate mai reziliente și mai axate pe cei care au cea mai mare nevoie de sprijin", se arată într-un comunicat transmis de instituţia europeană.

Alte măsuri de redresare cerute de PE:

  • Frontierele trebuie să rămână deschise pentru echipamentele personale de protecție, a alimentelor și a bunurilor de primă necesitate - "Piața unică este „sursa prosperității și bunăstării noastre comune” și un element-cheie pentru o reacție imediată și neîntreruptă la epidemia de COVID‑19"
  • Crearea unui mecanism european de răspuns în domeniul sănătății, pentru a pregăti și a răspunde mai bine într-o manieră comună și coordonată la orice tip de criză sanitară în viitor
  • Resurse suplimentare din partea UE pentru a susține eforturile de finanțare a unor cercetări rapide privind crearea unui vaccin
  • Este necesară abordare coordonată în UE pentru perioada de după sfârșitul restricțiilor de deplasare a persoanelor