O apariţie albă, cu părul lung, "bântuie" de câteva zile un sat din nord-estul Malaysiei, înspăimântându-i pe locuitorii superstiţioşi, astfel încât să rămână acasă şi să respecte măsurile de izolare impuse pentru stoparea răspândirii epidemiei de coronavirus, potrivit AFP.

Fantoma din MalaysiaFoto: Captura

Această "fantomă" este Muhammad Urabil Alias, un locuitor din satul Kemaman, care a avut ideea să se constumeze cu un veşmânt lung, alb, cu o mască şi o perucă şi să patruleze în timpul nopţii.

"Urmăream ştirile şi vedeam că tot mai mulţi oameni mor (...) Am decis să îi sperii pe localnici, astfel încât să respecte izolarea", a declarat pentru AFP bărbatul în vârstă de 38 de ani.

La fel ca alte ţări, Malaysia a impus măsuri stricte de izolare pentru a preveni răspândirea coronavirusului, ordonând izolarea la domiciliu şi închiderea şcolilor şi a tuturor întreprinderilor neesenţiale.

Malaysia a înregistrat peste 5.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 80 de decese.

Această iniţiativă inedită de a-i convinge pe oameni să rămână acasă s-a dovedit eficientă într-o ţară în care se menţine credinţa în fiinţele supranaturale, în special în regiunile rurale.

Un locuitor din acest sat, Muhammad Abdillah, a explicat că atunci când tinerii văd "fantoma" pe străzi, "aleargă ca nebunii ca să intre în casă". El a adăugat că "acum, înainte să iasă, ei verifică dacă fantoma este sau nu în preajmă".

Când Muhammad Urabil Alias a publicat pe reţelele sociale o fotografie cu el costumat în fantomă, aceasta a avut rapid succes. Motiv pentru care poliţia a venit la el acasă.

El a povestit că iniţial s-a temut că va fi arestat, însă agenţii l-au felicitat pentru iniţiativă şi au dorit să facă împreună o fotografie.

O iniţiativă similară a fost adoptată şi în Indonezia, după cum a relatat Reuters la începutul săptămânii.

Astfel, satul Kepuh de pe insula Java are mai multe "fantome" care patrulează pe străzi, în speranţa că o superstiţie străveche îi va ţine pe oameni în case, departe de coronavirus. Însă, când şi-au făcut apariţia prima dată, luna aceasta, ele au avut un efect opus. În loc să-i ţină pe oameni la distanţă, i-au făcut să iasă din case, în încercarea de a surprinde aceste apariţii. Organizatorii au schimbat de atunci tactica, lansând patrule-surpriză de "pocong" desfăşurate de voluntari din sat, care joacă rolul fantomelor. Când Reuters a vizitat recent satul Kepuh, strategia neobişnuită părea să dea roade, sătenii fugind înspăimântaţi când îşi făceau apariţia "fantomele".

(Sursa: Agerpres)