​Dacă în anii trecuţi Iranul îşi prezenta echipamentele militare de Ziua Armatei, în acest an a ales să defileze la parada anuală cu echipamente medicale, vehicule de dezinfecţie şi spitale mobile, în condiţiile în care este ţara cea mai afectată de pandemia coronavirus din Orientul Mijlociu, ajungând vineri la un număr de 4.958 de decese.

parada Iran de Ziua ArmateiFoto: Captura Press TV

Numărul total de cazuri de infecție din cea mai puternic lovită ţară de pandemie din Orientul Mijlociu s-a ridicat la 79.494, dintre care 3.563 au fost în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății, Kianush Jahanpur, la televiziunea de stat, potrivit Reuters.

Însă, un raport publicat la începutul acestei săptămâni arăta că numărul deceselor coronavirusului ar putea fi aproape dublu față de cifrele anunțate de ministerul sănătății din Iran, iar numărul de infecții de opt până la 10 ori mai multe, având în vedere lipsa testării la scară largă.

„Din cauza noilor reguli de sănătate și sociale, nu este posibilă desfăşurarea unei parade a soldaţilor... Inamicul este acum ascuns, iar medicii și asistentele sunt (în schimb) pe câmpul de luptă", a spus președintele Hassan Rouhani într-un mesaj către soldați, transmis de mass-media de stat.