Peste 6.000 de vârstnici au murit în căminele de bătrâni din Italia începând din 1 februarie şi până astăzi, iar circa 40% dintre ei aveau simptome sprecifice coronavirusului, precum febră şi tuse. Mai puţin de o mie au fost însă testaţi pentru COVID-19, a anunțat vineri Institutul italian de Sănătate, scrie agenţia EFE, preluată de Agerpres.

BatraniFoto: pikrepo.com

''Ştim că luna februarie a fost una cu puţine infectări, astfel că nu ştim câte decese au fost legate de coronavirus (...), dar mare parte din decese s-au produs în a doua jumătate a lui martie, în timpul vârfului de infecţii'' COVID-19 în Italia", a declarat, într-o conferinţă de presă, Graziano Onder, reprezentant al Institutului italian de Sănătate.

În primele săptămâni ale epidemiei nu au fost făcute suficiente teste de coronavirus în rândul vârstnicilor cu simptome asemănătoare gripei pentru că au fost testaţi cu prioritate pacienţii internaţi în spitale, explică Graziano Onder.

El a atras atenţia că în urma verificărilor făcute în căminele de bătrâni din Italia s-a constatat că personalul care lucrează în aceste centre nu are suficiente echipamente de protecţie.

Directorul general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), italianul Ranieri Guerra, a calificat recent drept ''masacru'' ceea ce s-a întâmplat în azilele de bătrâni din Italia de când a început pandemia de coronavirus.

Italia avea confirmate vineri seară 168.941 de cazuri de COVID-19, dintre care 22.170 de decese.

Potrivit unui studiu publicat marţi în Marea Britanie, aproximativ jumătate din numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 în Europa s-au produs în centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, însă multe dintre ele nu au fost incluse în statisticile oficiale şi nici înregistrate drept cazuri asociate pandemiei de coronavirus.