Medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, unde s-au vindecat cei mai mulți români infectați cu coronavirus, face un "apel la rațiune" și spune că are "o mare neliniște în suflet" când vede ce se întâmplă în aceste zile. "Multă lume nu știe că sunt tot mai mulți pacienți în stare gravă, iar secțiile de terapie intensivă dedicate Covid-19 sunt aproape pline", avertizează doctorul.

Medicul Virgil MustaFoto: Arhiva personala

El spune că sunt mulți cei care nu înțeleg că suntem încă pe panta ascendentă a îmbolnăvirilor și a deceselor, că merg în magazine și în piețe, unde cozile sunt mari.

  • "Am o mare neliniște în suflet când văd ce se întâmplă zilele acestea. Trecem printr-o perioadă periculoasă, foarte înșelătoare. Afară este frumos și toți avem tendința de a ceda și a slăbi măsurile de distanțare socială și de izolare.
  • Ne pregătim mulți de Sfintele Sărbători de Paști, mergem prin magazine și piețe să ne aprovizionăm. Acestea sunt aglomerate, iar cozile sunt mai mari. Am văzut multe persoane care poartă mască și respectă distanța și asta e foarte bine, dar am văzut și destui care nu mai poartă masca și nu păstrează distanța de 2 metri.
  • Am observat persoane care sunt mulțumite de faptul că epidemia la noi în țară este încă sub control și consideră că asta este ceva firesc. Omit însă faptul că acest lucru s-a realizat greu, în special prin efortul colectiv susținut de distanțare socială, izolare și respectarea regulilor de igienă. Sunt mulți care nu înțeleg faptul că suntem încă pe panta ascendentă a îmbolnăvirilor și a deceselor!”, transmite doctorul Virgil Musta.

"Multă lume nu știe că sunt tot mai mulți pacienți în stare gravă, iar secțiile de terapie intensivă dedicate Covid-19 sunt aproape pline”

Medicul mai spune că sunt deja destui oameni în jurul nostru care au virusul, unii asimptomatici sau cu simptomatologie minoră, ceea ce crește riscul să luam oricare dintre noi infecția și nu știm cum va evolua boala la fiecare dintre noi.

  • "Multă lume nu știe că sunt tot mai mulți pacienți în stare gravă internați, iar secțiile de terapie intensivă dedicate Covid-19 sunt aproape pline, chiar și la noi, la Spitalul Victor Babeș din Timișoara este aproape plin. S-au creat spitale suport și se iau măsuri de creștere a capacității, dar chiar și așa locurile pot deveni insuficiente dacă numărul cazurilor crește mult și continuu.
  • Nici nu vreau să mă gândesc unde putem ajunge și noi în România dacă zilele acestea nu respectăm cu strictețe toate regulile pe care sunt convins că deja le știți foarte bine! Din păcate, avem deja exemplele concrete ale multor țări mult mai dezvoltate decât noi. Am văzut cu toții situația Italiei, o țară îndoliată acum, cu zeci de mii de îmbolnăviri și cu peste 20.000 decese cauzate și de un sistem de sănătate depășit (cu toate eforturile medicale făcute și la ei), în care pacienții mor pe culoarele spitalelor sau acasă, deoarece nu mai au loc în secțiile de terapie intensivă sau în saloanele spitalelor.
  • Nu vreau să vă întristez acum, dar chiar este foarte important să rămânem foarte raționali zilele acestea, zile care pot ajuta la depășirea mai rapidă și mai ușoară a epidemiei sau pot duce la o situație foarte grea ulterior. Suntem într-un război în care nici unii dintre noi nu am mai fost, iar acest lucru impune schimbarea modului de gândi, de a ne comporta și de a acționa. Impune renunțări și sacrificii materiale poate, dar nu imi doresc deloc ca aceste sacrificii să însemne chiar viața noastră sau a persoanelor dragi nouă”, mai afirmă doctorul Musta.

"Vreau ca și la anul să petrecem Sfintele Sărbători de Paști împreună”

Doctorul de la Timișoara crede că, "cu înțelepciune, răbdare, înțelegere și curaj, vom trece cu bine această încercare!” și dă exemplul familiei sale, care s-a pregătit în acest an mai modest ca în anii precedenți pentru Paști.

  • "Eu sunt credincios și Îl iubesc pe Dumnezeu și aș dori să am și eu și voi toți un Paște fericit, cu bucurie și multă lumină în suflet. Dar, vreau ca și la anul să petrecem Sfintele Sărbători de Paști împreună. Pentru aceasta, la noi în familie ne-am pregătit mai modest decât în ceilalți ani (cumpărături și alte lucruri materiale). Mă voi ruga acasă și voi petrece Sărbătorile Pascale doar cu familia mea acasă. Vă îndemn să faceți la fel și voi și sunt convins că Bunul Dumnezeu ne va ocroti și ne va ajuta să trecem cu bine peste această pandemie.
  • Credeți că puteți face și voi aceste lucruri? Sunt convins că da. Ținem aproape, deși păstrăm distanța! Numai împreună vom reuși!”, mai spune doctorul Virgil Musta în mesajul transmis pe grupul de Facebook City Doctors – Comunitate pentru sănătate și preluat de tion.ro.