Japonia va acorda un ajutor de 100.000 de yeni (857 euro) fiecărui rezident, japonez sau străin, a anunțat premierul Shinzo Abe, citat de AFP.

Shinzo AbeFoto: Flickr

"Vom face în așa fel încât să acordăm rapid suma la toată lumea", a afirmat Abe, în conferința de presă în care a argumentat decizia de a extinde starea de urgență la ansamblul țării.

Guvernul avea în vedere inițial acordarea a 300.000 de yeni (2.571 euro) familiilor ale căror venituri s-au diminuat din cauza pandemiei, înainte de a decide un ajutor forfetar pentru toți.

Măsura face parte din planul de relansare economică de peste 900 de miliarde de euro prevăzut de guvern, în condițiile în care economia niponă era pe punctul de a intra în recesiune chiar înainte de pandemie, după ce a înregistrat o contracție a PIB-ului de 1,8% în ultimul trimestru din 2019.

Cu Covid-19, turismul a căzut cu 90%, comerțul și industria sunt la punctul mort iar țara nu va putea conta pe efectele pozitive ale Jocurilor Olimpice de la Tokyo, amânate pentru vara lui 2021.

Japonia are în prezent mai puține decese provocate de Covid-19 decât Europa sau Statele Unite dar ultimele cifre, cu un număr al noilor infecții de peste 200 într-o singură zi, vineri, stârnesc îngrijorare.

În prezent, țara are 9.100 cazuri diagnosticate oficial și 148 de decese.