Cum a fost suspendat la o zi după aprobare Ordinul care prevedea că persoanele de peste 65 de ani sunt sunate de autorități și ajutate cu alimente și medicamente

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 17 aprilie 2020, 10:24 Actualitate | Coronavirus


Telefon
Foto: Hotnews
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care au nevoie de alimente, medicamente pentru boli cronice sau alte produse de primă necesitate ar fi urmat să fie sprijinite printr-un proiect al Observatorului Român de Sănătate, ONG condus de Vlad Mixich, și al Departamentului pentru Situații de Urgență. Ele urmau să fie contactate cu ajutorul unui robot telefonic și să li se adreseze un set de 10 întrebări-standard cu ajutorul cărora să fie identificate nevoile lor. Apoi, voluntarii ORS și ai DSU ar fi trebuit să urmărească îndeplinirea acestor nevoi de către autoritățile cele mai apropiate geografic de oamenii care au spus că au nevoie de ajutor. Proiectul "Robotul telefonic pentru monitorizarea la domiciliu a vârstnicilor în perioada epidemiei de SARS-CoV-2" a fost aprobat luni, 13 aprilie, printr-un Ordin al Ministerului Afacerilor Interne și al Departamentului pentru Situații de Urgență, fiind semnat de șeful DSU, Raed Arafat. O zi mai târziu, Ordinul a fost suspendat. La presiunea unor primari, spun sursele HotNews.ro.

Odată aprobat, proiectul, la care s-a lucrat pro bono timp de 3 săptămâni, ar fi urmat să fie funcțional în 2-3 zile, chiar la finalul acestei săptămâni, declară Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate, pentru HotNews.ro.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cel a cărui semnătură apărea pe Ordin în ziua aprobării (13 aprilie) nu a putut fi contactat de HotNews.ro pentru precizări pe această temă.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, mai ales cele care suferă de boli cronice, sunt cele mai expuse să dezvolte forme grave ale bolii, în cazul infecției cu noul coronavirus. Cele mai multe decese provocate de coronavirus, atât în țara noastră, cât și în alte țări, s-au înregistrat în rândul persoanelor din această categorie de vârstă.


Surse: Ordinul, retras la presiunea unor primariPotrivit surselor HotNews.ro, proiectul "Robotul telefonic pentru monitorizarea la domiciliu a vârstnicilor în perioada epidemiei de SARS-CoV-2" a stârnit nemulțumirea unor primari din țară, în condițiile în care primăriile și instituțiile din subordinea lor, precum DGASPC-urile, ar fi trebuit, în mod normal, să ajute aceste persoane.

De altfel, proiectul a fost contestat public de Lia Olguța Vasilescu, deputat PSD și fost ministru al Muncii, care a acuzat că proiectul este derulat de "două ONG-uri care au legătura cu partide politice" și că Guvernul "vrea baza de date" pentru aceste două ONG-uri. Olguța Vasilescu a cerut chiar "retragerea urgentă a acestui ordin rușinos!"

Lia Olguța Vasilescu

De cealaltă parte, Vlad Mixich a arătat că "Am construit o echipă mare formată din medici, IT-işti, studenți la medicină, totul derulat în parteneriat cu instituțiile statului: Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Secretariatul Guvernului şi STS, pe a cărui platformă va funcționa tot. E exemplul cel mai frumos de parteneriat public-societate civilă-privat într-o situație de criză."

Vlad Mixich a subliniat, de altfel, că "Toate datele sunt găzduite pe platforma STS la care nimeni din afară nu are acces."

Vlad Mixich mai spunea, ca reacție la acuzațiile Olguței Vasilescu, că "nu mai accept ca munca mea şi a atâtor oameni buni să fie batjocorită de politruci. Căci asta se întâmplă acum: muncim să ajutăm şi vine Lia Olguța Vasilescu şi murdăreşte. Şi vine acest personaj să murdărească implicarea voluntară a atâtor oameni acuzând că am vrea să furăm baze de date."


Vlad Mixich

"Robotul telefonic pentru monitorizarea la domiciliu a vârstnicilor în perioada epidemiei de SARS-CoV-2" este al doilea mare proiect în care Observatorul Român de Sănătate se implică pro bono în perioada pandemiei de coronavirus, după o campanie de informare desfășurată alături de Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Observatorului Român de Sănătate (ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate) este condus de Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene pentru Sănătate Publică.Cum ar fi urmat să funcționeze concret proiectul "Robotul telefonic pentru monitorizarea la domiciliu a vârstnicilor în perioada epidemiei de SARS-CoV-2", potrivit lui Vlad Mixich:


 • Autoritățile locale ofereau Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență datele de contact ale persoanelor peste 65 de ani din județ. DSU încărca în platforma de apelare găzduită de STS numerele de telefon.

 • Persoanele erau apelate automat telefonic şi o voce înregistrată le adresa un set de 10 întrebări prin care erau identificate nevoile lor: medicamente, cumpărături esențiale, suport psihologic. Oamenii răspundeau verbal, prin Da sau Nu, nu era nevoie de niciun fel de cunoştințe digitale sau de sute de operatori. În funcție de nevoile exprimate de omul sunat, erau emise alerte pentru autoritățile competente.
 • Voluntarii Departamentului pentru Situații de Urgență şi Observatorul Român de Sănătate ar fi urmărit îndeplinirea acestor nevoi de către autoritățile cele mai apropiate geografic de oamenii care au spus că au nevoie de ajutor.


Ce prevedea Ordinul aprobat luni și suspendat marți:


 • Art. 1 Se aprobă proiectul "Robotul telefonic pentru monitorizarea la domiciliu a vârstnicilor în perioada epidemiei de SARS-CoV-2". Proiectul este dezvoltat în colaborare de către Observatorul Român de Sănătate (ORS), WiseVoice SRL și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).
 • Art. 2 În cadrul proiectului, se va oferi asistență gratuită persoanelor mai vârstnice de 65 de ani, prin apelarea telefonică și adresarea unei serii de 10 întrebări, care vizează nevoile lor de sănătate fizică și psihică, precum și identificarea necesităților imediate de suport cu produse de primă necesitate (alimente, medicamente pentru boli cronice).


 • Art. 3 (1) Pentru apelarea persoanelor cu vârsta mai mare de 65 de ani, Primăriile vor pune la dispoziția Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență (CJSU) / Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), până la data de 15 aprilie 2020, evidența acestora și numărul de telefon de contact, obținute conform prevederilor Ordonanței Militare 2, art. 8. Listele cu persoanele și numerele de telefon vor fi trimise de CJSU / CMBSU pentru a fi centralizate la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, la adresa de e-mail raportari@dsu.mai.gov.ro.
 • Art. 3 (2) ORS și DSU vor recruta voluntari, care își vor desfășura activitatea la nivelul CJSU / CMBSU.
 • Art. 3 (3) Voluntarii vor primi zilnic o listă cu alerte, definite automat, în funcție de răspunsul persoanelor la întrebările adresate de robotul telefonic. În urma identificării persoanelor vulnerabile, voluntarii vor trimite lista către ofițerul de permaneță din CJSU / CMBSU și Primăriilor din localitățile vizate și vor anunța telefonic trimiterea.
 • Art. 3 (4) Primăriile au obligația de a ține evidența solicitărilor de asistență și de a raporta acțiunile întreprinse de către CJSU / CMBSU, unde datele vor fi puse la dispoziția voluntarilor desemnați, pentru centralizare și transmise la DSU, pe adresa de e-mail raportari@dsu.mai.gov.ro.
 • Art. 4 Prezentul ordin se transmite Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în vederea implementării.
 • Ordinul era semnat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12959 vizualizari

 • +22 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:36)

  [anonim]

  • -5 (11 voturi)    
   chiar asa ce inseamna pro bono? (Vineri, 17 aprilie 2020, 13:55)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui

   onegheurile nu lucreaza pro bono? lucreaza pro pecunia?
 • +7 (29 voturi)    
  Daca nu fura...distrug (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:40)

  ggiiggii [utilizator]

  Asta este PSD, PNL, ALDE, PMP, USR, PLUS, UDMR...in principal toata clasa politica.
  Daca nu pot fura, daca nu isi pot insusi functii politice, dar nu pot acumula capital politic si influenta....distrug, distrug orice initiativa, orice idee, orice, orice.....

  Daca nu vine de la ei, de la partid...sau de la fiecare individ, daca nu este numele lui pus acolo, daca nu are niciun beneficiu pentru EL sau pentru PARTID, trebuie distrus, este toxic, nu are utilitate, este o conspiratie, este un joc politic al celuilat, este rau...trebuie distrus.


  In perioada asta, se observa cel mai bine comportamentul lor si cat ii intereseaza de populatie, de cei care i-au votat....

  Si uite asa...oamenii care vor sa faca ceva, care pot face ceva...sunt dati la o parte, sunt determinati sa nu mai faca asta, sa isi vada de treaba lor, sa nu mai ia initiative. Unii lupta in continuare, altii renunta si pleaca din tara asta de kkt.
 • +21 (29 voturi)    
  pierdere de vreme (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:40)

  Dedalus [utilizator]

  Primarii nu vor ajuta niciodata pe nimeni.

  Primariile sunt doar institutii de furt legal.

  S-a ajuns la situatia asta pentru ca:
  a) a fost acordata prea multa autonomie
  b) au fost redistribuiti prea multi bani de la bugetul local

  Cu cat o primarie are mai multi bani la dispozitie, cu atat fura mai mult.

  Cat priveste ajutorarea batranilor, asta e o utopie in Romania. Romanii sunt egoisti si rai, nu vor ajuta niciodata pe nimeni decat daca le iese ceva din asta.

  ===
  Tot respectul pentru initiativa ONG-urilor, dar nu tehnica era problema, ci inumanitatea primarilor si a celorlalte autoritati.

  Nu e vorba despre un partid sau guvernr anume, ci de egoismul feroce dezvoltat in 3 decenii de pomeni.

  Mai mult, ideea ca o aplicatie (fie ea telefonica, robotica sau smartphone) va functiona vreodata in ROmania este una hazardata. S-au finantat in timp nenumarate. Niciuna nu merge, niciuna nu e folosita.
 • +22 (26 voturi)    
  De ce nu dati Cezarului? (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:42)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  De ce nu dati Cezarului ce este al Cezarului?

  Spuneti "La presiunea unor primari", dar in realitate meritul revine integral Olgutzei si duamnei stiliste Dana Budeanu, care inca de anul trecut le-a infierat cu manie proletara pe "doamnele cu kkre" ce au facut spitalul privat de oncologie!
 • +18 (24 voturi)    
  De ce ne miram? (Vineri, 17 aprilie 2020, 10:55)

  CarmenO [utilizator]

  Cand e un proiect bun, facut pentru ajutorare, vin tot felul de aratari si ii dau in cap. Sa inteleg ca madama in cauza stie tot ce misca pe la guvern? Trebuie sa i se ceara ei aprobarea mai intai?
  • +2 (2 voturi)    
   volguța (Vineri, 17 aprilie 2020, 16:02)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui CarmenO

   o să schimbe 2 sau 3 virgule pe ici pe colo și o să se laude cu proiectul lui Mixich, peste vreo lună două, ca și cănd pesedacii au fost primii cu ideea dar nesimțiții ăștia de gălbejiți au vrut împreună cu Iohannis să distrugă floarea cea vestită a votanților lor, la comanda occidentului veros, Mixich fiind o Iudă văndută, că se știe că nici el nu român.
 • -14 (32 voturi)    
  Asta-i culmea! (Vineri, 17 aprilie 2020, 11:00)

  Mazeta [utilizator]

  Nu ajunge că vedem zilnic robotul la televizor, acum trebuie să îl auzim și la telefon??
 • +18 (24 voturi)    
  NU! (Vineri, 17 aprilie 2020, 11:08)

  brita [utilizator]

  asa ceva nu se poate! pare un proiect de absoluta utilitate pt oamenii in virsta! eu una nu mai accept mizeriile unor politicieni fara coloana vertebrala!

  am sa scriu la DSU. si n-am sa uit, inca o ticalosie pe lista.
 • +10 (16 voturi)    
  usl (Vineri, 17 aprilie 2020, 12:09)

  Ademordna [utilizator]

  Problema nu este Lia Codruta Vasilescu, ce a facut acum e perfect in linie cu caracterul sau execrabil.
  Problema este ca o hotarare de guvern a fost retrasa la cererea neoficiala a PSD-ului. Cum adica sa fie retrasa? Cand s-a dat ordonanta 13 a trebuit sa iasa 500 000 oameni in frig crunt (si un presedinte) ca sa dea inapoi dar acum se poate de azi pe maine nu stim cum nu stim de catre cine.
  PNL-ul nu mai are nici un centimetru de coloana vertebrala? S-a spalat de orice urma de decenta si s-a uslizat complet? A scos Ciolacu dosarele din sertar si le-a fluturat pe la nas lui Orban?
 • -4 (16 voturi)    
  Foarte bine (Vineri, 17 aprilie 2020, 12:59)

  of of [utilizator]

  Citiți ordinul în sine. Era doar vrăjeală și o schemă prin care se centralizau bazele de date din toată țara, cu informații foarte personale, inclusiv legate de starea de sănătate fizică și psihică - totul pentru o organizație privată cu interese în sfera medicală.
  ONG-ul Observatorul român de sănătate nu dădea mâncare și medicamente pro bono în toată țara, să fim serioși. Citiți textul ordinului, voluntarii erau doar un fel de intermediari între cel care gestiona baza de date cu populația (&nevoile ei) și autorități, mai departe autoritățile publice trebuiau să se ocupe de aceste nevoi, nu ONG-ul.... Da, voluntarii ONG-ului făceau această intermediere pro bono, probabil niște tineri naivi... dar atât era „pro bono”, administrarea bazei de date.
  Sunt 5,18 milioane de pensionari în țară, din aceștia peste 4 milioane au 65+ ani. Niciun ONG nu are capacitatea de a angaja atâția voluntari și de a distribui hrană și medicamente pentru vârstnici în toată țara.
  Și e redundant, oricum, de asta se ocupă deja de 2-3 săptămâni serviciile sociale ale primăriei. Iar pensionarii au medic de familie, pot suna acolo pentru întrebări de ordin medical. Nu trebuie să fie sunați de un robot al unui serviciu/ong privat.
  Era un proiect parcă desprins dintr-un roman Orwell. Robotul suna toți pensionarii și îi întreba de starea lor fizică și psihică, apoi stoca datele undeva (nu se specifică unde în ordin) și făcea rețele cu nevoile oamenilor pentru a le distribui unor voluntari ai unui ONG cu relații în zona pharma și medicală. Sigur încălca mai multe legi și drepturi, dar hei, deja s-au suspendat drepturile omului în România, nu?
  PS ONG-urile nu sunt toate la fel și multe sunt doar business-uri sau un gateway pentru diverse business-uri. Nu vă lăsați păcăliți de comunicatele lor de PR.... PS2 Mixich de la ORS a lucrat ani buni la hotnews, de asta redacția prezintă doar punctul lui de vedere. Pe pensionari i-a întrebat cineva dacă sunt de acord??
  • -3 (11 voturi)    
   excelent! (Vineri, 17 aprilie 2020, 14:17)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui of of

   drumul spre iad este pavat cu bune intentii!
   ce mai baza de date ptr big pharma!
  • +3 (11 voturi)    
   Inca mai traiesti in evul mediu (Vineri, 17 aprilie 2020, 14:21)

   ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui of of

   Vezi numai conspiratii si asta nu iti face bine la sanatate.
   Crezi tu...ca acele date despre care vorbesti nu sunt dejka stocate undeva, crezi ca cineva nu are deja acces la aceste date?
   Toate conspiratiile astea si toate nebunia cu datele personale....nu exista pentru ca....NU MAI SUNT DATE PERSONALE.
   In momentul in care tu completezi un formular, in momentul in care tu esti luat intr-o evidenta( locuinta, masina, loc de munca, boli, pasiuni, orientari sexuale...orice vrei tu), in momentul in care ai un telefon inteligent, in momentul in care ti-ai facut cont de FB, instagram, pe hotnews, etc....in momentul ala INFORMATIILE tale nu mai sunt PRIVATE...sunt PUBLICE, puse chiar de tine la dispozitia altor persoane.
   Trebuie sa intelegi ca nu exista DATE PRIVATE..din moment ce, tu ai ales sa le faci publice( poze, postari, chekin, sondaje, formulare completare, etc).
   Tu chiar crezi ca....cei interesati( pharma, asigurari, pompe funebre, etc)....nu au deja acces la astfel de informatii???
   Iti setezi Home Adress pe Waze, dai checkin pe FB si Instagram, faci comenzi on-line...si ai pretentia sa nu iti fie folosite datele personale...si sa fii "o stafie"....::))))))
  • -1 (3 voturi)    
   si (Vineri, 17 aprilie 2020, 15:27)

   andrei1232000 [utilizator] i-a raspuns lui of of

   prostie fara numar. Bazele de date exista la MAI, la toate companiile de telefonie, la directiile de sanatate, etc. Problema Olgutei era ca "acest" guvern va face un lucru bun, ca acest guvern va pune la treaba primarii, ca acest guvern va lua de sub nasul primarilor PSD sacul cu pomeni. Cu ce vor mai mitui Pandele, Firea, Olguta, primarii de sector? Aici este problema si prostii de la guvern nu s-au prins. De asta e PSD cel mai tare. Pentru ca face toate smecheriile, excrocheriile poosibile de asa maniera ca oamenii de buna credinta se prind dupa un an, in cel mai bun caz. Ii ajuta si fratele Dorneanu din plin.
 • +6 (14 voturi)    
  batranii au memorie scurta (Vineri, 17 aprilie 2020, 13:25)

  natbl73 [utilizator]

  sper ca la viitoarele alegeri sa le aminteasca inerii ce a facut vulvuta pentru ei
  • -2 (10 voturi)    
   da, (Vineri, 17 aprilie 2020, 14:21)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

   sa le reaminteasca ca olguta a elaborat si promovat legea pensiilor care prevede majorari semnificative!
   si ca la fel ca musca la arat, un obscur onegheu a facut o mare gaura in apa, dar cu big tam-tam!pff era sa scriu big pharma!
 • +2 (8 voturi)    
  utzo (Vineri, 17 aprilie 2020, 14:18)

  drunkmonk [utilizator]

  Olgutzo, ai dat cu mucii-n fasole!
 • 0 (6 voturi)    
  recurs la memorie (Vineri, 17 aprilie 2020, 16:17)

  miculescu-rucar [utilizator]

  -dupa incendiul de la acel club, cine spargea tastatura pe hn instigand lumea sa iasa in strada sa darame guvernul?
  -dupa instaurarea guvernului zero, fiul de turnator(snitch), nepotul lui big pharma ajunge,ajunge ministrul sanatatii.
  -medicul esuat in instigator beneficiaza de o bursa la lse;
  -ministerul condus de fiul snitch incheie un contract de consultanta? cu aceiasi lse;
  -absolventul de la lse este promovat imediat in agentia medicamentului, pe o functie de decizie;
  intrebare: cine a platit de fapt acea bursa, ministerul sanatatii sau big pharma?
  eu doar v-am reamintit niste intamplari care au avut loc in anii 2015-2016, nu am dat cu parul, nu am acuzat pe nmeni; cele relatate sunt informatii publice, aparute chiar pe hn.
 • -1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 aprilie 2020, 20:03)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  aceasta godaca trebuie sa-si intalneasca destinul! (Sâmbătă, 18 aprilie 2020, 3:41)

  Antenistontel [utilizator]

  .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by