Danemarca va permite redeschiderea unor mici afaceri, de la frizerii, la saloane de frumusețe și școli de șoferi. Măsura va intra în vigoare de la 20 aprilie, a anunțat guvernul, potrivit Reuters. Mișcarea vine în contextul în care Danemarca a fost printre primele state europene care au decis închiderea afacerilor.

CoronavirusFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Danemarca a înregistrat până acum 321 de decese cazuate de coronavirus și un total de 7.074 de îmbolnăviri (un bilanț ușor mai mic față de România care are 7.707 cazuri -n.red), dar a înregistrat o scădere a morților și a numărului de noi spitalizări.

"Nimeni nu vrea să țină Danemarca închisă, nici măcar cu o zi în plus, dacă nu este absolut necesar. Dar nu trebuie să ne grăbim dacă vrem să ținem epidemia sub control”, a scris pe Facebook, premierul Mette Frederiksen.

Astfel, granițele vor continua să fie închise, la fel restauranetele, sălile de sport și barurile. Interdicțiile pentru adunările publice rămân și ele în vigoare.

Miercuri, a început și redeschiderea școlilor, după o lună de la decizia de închidere a acestora din cauza pandemiei de coronavirus, devenind astfel prima țară europeană care recurge la ridicarea acestei restricții. Creșele, grădinițele și școlile au fost redeschise miercuri, pentru prima oară de la decizia de a opri activitatea acestora la 12 martie.

Cu toate acestea, cursurile sunt reluate doar în jumătate dintre municipalități și doar în 35% din unitățile de învățământ din Copenhaga, în contextul în care mulți au cerut mai mult timp pentru a se adapta la protocolul impus de autoritățile sanitare. Toate grădinițele și școlile primare sunt așteptate să își reia activitatea la 20 aprilie.