​Premierul Ludovic Orban spune că încă nu a fost luată o decizie cu privire la intrarea în şomaj tehnic a unor categorii de bugetari, strategie pe care o anunța zilele trecute și despre care Florin Cîţu spunea că nu o susţine. "Ministrul Finanţelor era ocupat cu rectificarea bugetară", a răspuns premierul, întrebat despre acest dezacord cu ministrul Finanțelor.

Orban si CituFoto: Hotnews

Întrebat despre schema de şomaj tehnic pentru anumite categorii de bugetari, Ludovic Orban a declarat că nu a fost luată încă o decizile.

"Când vom lua o decizie, o vom prezenta. Momentan suntem într-o analiză a niveului de încărcare pe fiecare sector din zona publică", a spus premierul într-un interviu la Digi24.

Cât despre dezacordul cu ministrul de Finanţe, care spunea că nu are în lucru un astfel de proiect şi că nu susţine aşa ceva, Orban a declarat : "Ministrul Finanţelor era ocupat cu proiectul de OUG privind rectificarea bugetară, proiect pe care l-a înaintat în Guvern şi pe care l-am aprobat. Rectificarea bugetară era vitală."

Premierul a anunțat în ședința de Guvern de săptămâna trecută că este gata o primă variantă realizată de Ministerul Muncii pentru reducerea activității în sectorul bugetar.

Bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar urma să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Prevederile șomajului tehnic nu se vor aplica însă personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din Ministerul Muncii. Proiectul nu a fost adoptat însă în ședința de Guvern.

Ulterior, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că nu are în lucru un proiect privind o schemă de acordare a șomajului tehnic pentru personalul plătit din banii publici și spune că nu susține în acest moment o astfel de măsură.

"Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică. Există scheme de telemuncă și în Ministerul Finanțelor. De exemplu, sistemul de plăți este vital pentru economie. (...) Am auzit discuţiile din spaţiul public, le ştiu. Nu cred că este momentul astăzi pentru aşa ceva", a spus Cîţu