Școlile ar putea fi redeschise după 15 mai, a declarat joi seară premierul Ludovic Orban. El a spus că obiectivul este ca toți elevii să își încheie anul scolar și să își dea examenele.

HotNews.roFoto: Hotnews

"După 15 mai este posibil să redeschidem şcolile. Dar este posibil să redeschidem pe 20 mai, pe 25 mai, pe 1 iunie. Când ne va permite, pe baza analizelor pe care le avem, contextul epidemilogic.

Decizia depinde de cum evoluează dinamica infectărilor şi reducerea la maxim a oricărui risc pentru elevi şi studenţi.", a declarat Orban, la Digi 24.

El a susținut că obiectivul Guvernului este ca toți elevii să finalizeze acest an școlar, iar "atingerea acestuia va depinde de evoluția epidemiei".

"Niciodată nu am luat în calcul amânarea anului şcolar sau neorganizarea examenelor, examenului de Capacitate, de Bacalaureat. Obiectivul nostru este ca toţi eleveii să finalizeze acest an şcolar.

Atingerea acestui obiectiv şi modalităţile în care se vor organiza examenele, modalităţile în care vor fi pregătite toate acestea va depinde, repet, de contextul epidemiologic. Există o variantă în care se vor finaliza toate cursurile, toate orele în online. Este posibil să se dea examenele online, dar e posibil să se dea examenele în alte condiţii.

Sunt şi variante intermediare, de redeschidere graduală a şcolilor, fără clase pline. La noi sunt foarte mulţi elevi într-o clasă spre deosebire de alte ţări europene. Şi luăm în calcul inclusiv un scenariu de redeschidere graduală, sau o reîmpărţire a elevilor.

Ministrul Educației, împreună cu specialiștii, lucrează la scenarii. Dar obiectivul nostru este ca toți elevii să încheie anul școlar, să-și dea examenele și să se înscrie mai departe pentru etapele urmatoare, intrarea la liceu sau adminterea la facultăți", a afirmat Orban.

Vârful epidemiei, între 1-5 mai

​Potrivit premierului, evaluările din prezent arată ca între 1 şi 5 mai va fi vârful epidemiei.

"Asta nu înseamnă că vom scăpa imediat de epidemie. După vârf se vor reduce numărul de îmbolnăviri şi răspândirea. Urmând să menţinem după vârful epidemiei o perioadă de timp comportamentul corect, utilizarea mijloacelor de protecţie, respectarea tuturor regulilor, astfel încât să putem să scăpăm cât mai repede de virus.

"Pregătim revenirea la normalitate. Ea nu se va putea produce dintr-o dată. Relaxarea măsurilor se va produce gradual. Pregătim un set de măsuri de protecţie şi după revenirea la normalite. Vom redeschide gradual activităţile economice, pregatim și un set de măsuri economice care să ajute economia sa repornească", a mai declarat Ludovic Orban.