Românii care se întorc în ţară de Paşte vor intra în carantină instituționalizată, ci nu la domiciliu, iar în acest moment sunt disponibile peste 13.250 de locuri de carantină, a spus joi seară ministrul de Interne Marcel Vela. El a susținut că "cei care au crezut că vor veni acasă de Paști și vor sta în carantină la domiciliu au înțeles eronat" și că intrarea în carantină la domiciliu va fi valabilă doar în ultima fază a epidemiei.

Carantina la Manastirea NeamtFoto: basilica.ro

Vela a susținut că la acest moment sunt disponibile 13.254 de locuri în carantină, astfel că toți cei care intră acum în țară din zonele cu transmitere comunitară extinsă a coronavirusului intră în carantină instituţionalizată, și nu la domiciliu: "Cei care au perceput că vor veni de Paşte acasă şi vor sta în izolare la domiciliu au perceput eronat".

El a spus că ordinul Ministerului Sănătăţii se referă, de fapt, la "definiţia izolării, care are mai multe etape", iar carantina la domiciliu se va aplica în ultima fază a epidemiei. "Așadar, carantina la domiciliu este aplicabilă doar în ultima fază, situație în care nu este acum România. Așa cum am spus, avem 13.254 de spații disponibile și capacitatea de a le multiplica".

Ministrul de Interne a mai spus că în județele în care nu mai sunt locuri de carantină, prefecții pot rechiziționa anumite spații de cazare sau pot cere ajutor județelor învecinate.

"Dacă prefecții nu mai au locuri, pot chiar rechiziționa anumite spații de cazare pentru a oferi locuri suplimentare sau pot apela la județele învecinate pentru a carantina cetățeni dintr-un județ în altul”, a mai spus Marcel Vela.

Precizările au fost făcute în urma controverselor generate de un ordin al Ministerului Sănătății privind carantina modificat de două ori în ultimele două zile.

Ordinul prevede clar că "persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de coronavirus (așa-numitele zone roșii - țări precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie sau Statele Unite) și membrii familiilor lor (care se carantinează la aceeași adresă) pot sta în carantină la domiciliu, cu condiția ca spațiul să permită carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe propria răspundere". Aceasta este forma finală a Ordinului Ministerului Sănătății privind carantina, modificată astăzi și republicată în Monitorul Oficial. Forma de ieri a Ordinului prevedea că, alături de aceste persoane, mai puteau fi plasate în carantină la domiciliu și cele testate pozitiv cu coronavirus, care nu au simptome. Această categorie a fost exclusă din forma modificată a Ordinului, ceea ce înseamnă că aceste persoane vor continua să fie tratate în spitale, chiar dacă nu au simptome.

După ce Ordinul aprobat ieri a stârnit controverse în spațiul public, Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că actul normativ a fost modificat.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis și ei că ordinul va fi aplicat după ce nu vor mai exista locuri de carantină, iar la acest moment nu este cazul.

În acest moment se află în carantină instituționalizată în România 22.866 de persoane. Numărul total al locurilor de carantină este de 39.173.