Un medic chirurg de la Spitalul Judeţean Pitești a continuat să opereze, cu toate că avea simptome de COVID-19 de două săptămâni. Secţia de chirurgie a fost închisă, iar procurorii au început urmărirea penală în acest caz, pentru zădărnicirea combaterii bolilor. El ar fi intrat în contact direct cu cel puțin 50 de oameni- cadre medicale și pacienți -, lucrând la două spitale.

OperatieFoto: armymedicine.health.mil

Reprezentanții spitalului susţin că toate cadrele care au intrat în contact cu el l-ar fi rugat să stea o perioadă acasă, dar medicul a preferat să vină la locul de muncă în ciuda simptomelor, refuzând chiar să poarte mască.

Conform datelor DSP Argeş, numărul contacţilor direcţi ai medicului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă infectat cu coronavirus este de aproximativ 50 de persoane, potrivit Mediafax. Printre ele se află şi 24 de pacienţi, restul contacţilor fiind cadre medicale. Soţia doctorului depistat pozitiv este şi ea cadru medical, nu prezintă simptome şi a fost izolată la domiciliu de două zile. Ancheta epidemiologică este încă în desfăşurare.

De asemenea, s-a luat decizia închiderii Secţiei de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, după ce pacienţii vor fi transferaţi, iar personalul medical va fi trimis în izolare la domiciliu. Colegii cu simptome specifice COVID-19 ai doctorului infectat au fost testaţi, iar rezultatele vor fi transmise joi seară.

Prefectul de Argeş, Emanuel Soare, susţine că va lua o decizie privind conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă imediat după ce va afla rezultatele. "Mă aştept să facă un pas înapoi cei vinovaţi. Aştept rezultatul testelor asistentelor, dacă acestea sunt pozitive voi solicita la minister demiterea managementului spitalului”, a declarat prefectul Emanuel Soare.

Situaţia creată este una critică pentru sistemul de sănătate din Argeş, având în vedere că medicul nu a fost doar la Spitalulul Judeţean, ci a făcut şi gărzi la Spitalul din Costeşti. De asemenea şi soţia medicului care, momentan nu prezintă simptomatologie, este medic la spitalul din localitatea Călineşti.

Parchetul Judecătoriei Piteşti a deschis un dosar penal in rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

"Un angajat al unei unităţi medicale, deşi prezenta simptomatologia specifică diagnosticului Covid 19, nu ar fi respectat măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea SARS-CoV-2, în condiţiile în care ar fi putut efectua testare Real-Time PCR, activitate care ar putea avea ca urmare răspândirea unei asemenea boli", spun procurorii.