Circa 400.000 de măști de protecție, importate ilegal în Italia de patru oameni de afaceri chinezi care le prezentau drept donații, dar în realitate erau destinate comercializării, au fost confiscate, a anunțat joi poliția, citată de AFP.

Masti de protectieFoto: Profimedia Images/Vladimir Smirnov/TASS

Antreprenorii intenționau să importe în total 5 milioane de măști chirurgicale sau de tipul FFP2 într-o săptămână, a mărturisit unul dintre ei, un chinez de 26 de ani care s-a deplasat la convocarea poliției cu o limuzină cu geamuri fumurii și șofer.

Măștile, conforme cu normele în vigoare, au ajuns cu avioanele la Roma și la Milano, fiind prezentate drept donații dar în realitate erau destinate vânzării directe. Măștile chirurgicale urmau a fi vândute cu 2 sau 3 euro/ unitate, măștile FFP2 cu 4 sau 5 euro.

Sediile sociale ale companiilor care importau materialele medicale erau fictive. Circa 100.000 de măști au fost confiscate la Torino într-un restaurant sushi în prezent închis. O altă încărcătură a fost interceptată la Napoli (sud).

Măștile confiscate vor fi predate protecției civile italiene, care le va redistribui spitalelor și azilurilor de bătrâni, a precizat poliția.