​Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a estimat că un vaccin împotriva Covid-19, sigur şi eficient, ar putea fi singurul instrument care ar permite revenirea lumii la un sentiment de "normalitate", exprimându-şi speranţa ca acesta să fie creat până la sfârşitul anului, transmite joi AFP.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

Un astfel de vaccin "ar salva milioane de vieţi şi nenumărate miliarde de dolari", a adăugat Guterres în timpul unei videoconferinţe cu cele aproximativ cincizeci de ţări africane membre ale ONU.

El a pledat pentru o accelerare a dezvoltării sale şi pentru accesibilitatea acestuia. Trebuie să fie "universal" şi "să ajute la controlul pandemiei", a mai precizat.

"Avem nevoie de un efort ambiţios pentru a garanta (...) o abordare armonizată, integrată şi optimizată pentru a maximiza viteza şi scara necesare pentru implementarea universală a unui astfel de vaccin până la sfârşitul anului 2020", a subliniat secretarul general al ONU.

Antonio Guterres a declarat că apelul său din 25 martie vizând donarea a două miliarde de dolari pentru un plan umanitar de amploare al ONU ca răspuns la pandemie a reuşit să conducă la strângerea, până în prezent, a "aproximativ 20%" din această sumă.

Datorită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ONU a reuşit să aprovizioneze 47 de state africane cu teste pentru COVID-19, a menţionat secretarul general al organizaţiei.

Totodată, Guterres a salutat eforturile mai multor guverne africane de atenuare a consecinţelor pandemiei, citând Uganda, unde autorităţile au amânat un impozit pentru a sprijini companiile, Namibia, care oferă venituri de urgenţă pentru muncitorii care şi-au pierdut locul de muncă, Capul Verde care acordă ajutor alimentar sau Egiptul care a redus impozitarea industriilor.