Șeful Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că măsurile administrative prevăzute în acordul încheiat de Ministerul de Interne cu Biserica i se par greu și imprevizibil de gestionat, el spunând că nu se îndoiește nimeni că va fi aglomerație în noaptea de Paște, dar asta nu înseamnă că trebuie să o încurajăm. El a mai spus că aceste măsuri au fost luate în pofida afirmațiilor președintelui Klaus Iohannis: "E greu dacă autoritățile statului iau decizii contradictorii, pentru că se creează confuzie".

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

Vârful pandemiei de coronavirus, cu 10.000-12.000 de cazuri de îmbolnăvire, este estimat la o săptămână - 10 zile după Paște, dar depinde foarte mult de cum ne comportăm, a declarat, miercuri seară, la Digi 24, dr. Alexandru Rafila.

El a spus că nu se îndoiește nimeni că va fi aglomerație în noaptea de Paște, dar asta nu înseamnă că trebuie să o încurajăm.

Comentând acordul MAI-BOR anunțat de Marcel Vela, medicul a spus că măsurile administrative i se par greu și imprevizibil de gestionat. "Gândiți-vă doar la ieșirea dintr-o clădire, cum 100 de persoane se inghesuie să ia lumină", a spus Rafila, avertizând că riscurile pentru sănătatea publică sunt mari.

Șeful Societății Române de Microbiologie a atras atenția că aceste măsuri au fost anunțate în condițiile în care cu o zi în urmă președintele Iohannis avusese un mesaj tranșant: "E greu dacă autoritățile statului iau decizii contradictorii, lucrurile creează confuzie, așa că va decide fiecare cum e mai bine".

În ceea ce privește evoluția epidemiei de COVID-19 în România, Rafila a spus că suntem "pe o zonă de platou", cu o medie de 300 de cazuri noi zilnic, cu mici variații.

Aparența arata un soi de stabilizare a situației, dar nu pot afirma că rămâne așa. Așteptam perioada 25 aprilie-1 mai, când vom vedea daca va fi o creștere vertiginoasă, a adăugat Rafila.