​​Românii sunt sfătuiți de autorități să folosească mască de protecție și mănuși chirurgicale atunci când merg la cumpărăturile de Paște, să meargă singuri la magazin, să își facă o listă înainte și să opteze "pentru un interval orar cu risc scăzut de aglomerație". Legat de modul în care vor petrece sărbătorile, li se recomandă să petreacă acele zile doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiesc în mod obișnuit și să evite să meargă la rude. Sunt câteva dintre recomandările transmise miercuri seară de Grupul de Comunicare Strategică.

Masti de protectieFoto: Profimedia Images/Vladimir Smirnov/TASS

Grupul de Comunicare Strategică a transmis miercuri seară "recomandări privind conduita de prevenție în perioada sărbătorilor pascale", legate de deplasarea la cumpărături și petrecerea sărbătorilor.

"Recomandările privind conduita de prevenție în perioada sărbătorilor pascale"

Deplasarea la cumpărături:

 • Dacă aveți până în 65 de ani, încercați pe cât de mult posibil să evitați intervalul orar 11:00-13:00 pentru cumpărături. Este extrem de important ca persoanele din grupele de vârstă vulnerabile să folosească acest interval ca să-și achiziționeze alimentele necesare.

 • Faceți o listă înainte de a pleca la cumpărături pentru a limita cât mai mult timpul petrecut în magazine sau piețe.

 • Mergeți singur la cumpărături dacă este posibil și optați pentru un interval orar cu risc scăzut de aglomerație!

 • Încercați să-i ajutați pe cei vârstnici sau vulnerabili din familie sau chiar pe vecinii dvs. din aceste categorii de risc. Mergeți dumneavoastră la cumpărături pentru ei dacă acest lucru este posibil.

 • Folosiți masca de protecție și, dacă este posibil, mănuși chirurgicale în timpul pe care îl petreceți la cumpărături.

 • Evitați aglomerațiile de la raft sau cozile din piețe și reveniți atunci când este mai liber! Producătorii și distribuitorii de alimente au dat repetate asigurări că nu există probleme cu stocurile din magazine și piețe.

 • Încercați tot timpul să păstrați distanța fizică față de alte persoane din magazin sau din piață. Evitați orice contact direct.

 • Respectați indicațiile personalului din magazine sau din piețe cu privire la distanțarea fizică sau la limitarea numărului de persoane din incintă!

 • Este preferabil să optați pentru plata cu cardul pentru a nu intra în contact direct cu bancnote și monede.

 • Apelați la cumpărăturile online în măsura în care aveți această opțiune!

 • Este de preferat să dezinfectați ambalajele produselor cumpărate înainte de a le despacheta și să spălați fructele și legumele înainte de a le depozita.

 • Purtați cu dumneavoastră șervețele nazale și dezinfectant pentru mâini și folosiți-le de fiecare dată când aveți nevoie.

 • Dacă aveți simptome de răceală ușoară sau nu vă simțiți bine, evitați să mergeți la cumpărături sau în zone publice!

 • Întotdeauna spălați-vă mâinile imediat ce intrați în casă!

Petrecerea sărbătorilor:

 • Petreceți zilele de Paște doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiți în mod obișnuit.

 • Evitați deplasările la rude, fie că sunt în aceeași localitate cu dumneavoastră, fie că locuiesc în alt oraș/comună.

 • Nu faceți vizite și nu primiți musafiri în perioada sărbătorilor pascale chiar dacă în alți ani obișnuiați să faceți acest lucru.

 • Și în zilele de Paște, ieșirile scurte sunt permise pentru activități fizice individuale în proximitatea locuinței și pentru toate celelalte motive prevăzute de ordonanțele militare.

 • Se menține interdicția de a face grătare sau picnicuri în parcuri, păduri și orice alte zone publice.

 • Toate recomandările anterioare privind distanțarea socială sunt menținute și este extrem de important să fie respectate pe deplin.

În document nu este nicio precizare legată de măsurile anunțate cu o seară în urmă de Marcel Vela, asupra cărora președintele Iohannis i-a cerut să revină. Astfel, Vela a anunțat că, potrivit acordului MAI-BOR, românii vor putea merge la biserică vineri și sâmbătă pentru a primi "pâinea binecuvântată”, în timp ce lumina de Înviere va fi distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari.

Decizia a stârnit controverse în spațiul public, iar miercuri la prânz președintele a cerut Guvernului să revină asupra acordului, spunând că nu este momentul pentru relaxare în acest moment.

"Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste. (...) Voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul „Stați acasă!”, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare”, a spus presedintele.

Până miercuri seară, Guvernul nu a anunțat nicio decizie în acest sens.