Primele plăţi pentru şomajul tehnic au fost făcute din rezervele instituţiilor şi se așteaptă rectificarea bugetară pentru a fi făcute toate plăţile către cei care au făcut solicitări şi au fost verificați, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Ea a precizat că până acum sunt 562.000 de cereri pentru şomaj tehnic.

HotNews.roFoto: Hotnews

"O primă parte dintre cei care ne-au adresat solicitarea au şi primit banii în cont, atât beneficiarii sumelor gestionate de Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cât şi cei care au depus cererile la AJOFM-uri. Solicitări la nivelul zilei de astăzi pe tot cuprinsul ţării la toate agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă sunt puţin peste 550.000, practic 562.000. Este vorba despre cererile depuse într-adevăr de companii pentru salariaţii cărora le-au suspendat temporar contractele de muncă, adică i-au înscris în şomaj tehnic. Solicitările care se depun toate prin mijloace electronice sunt depuse de angajator pentru plata aferentă şomajului tehnic al angajaţilor acestora", a afirmat Violeta Alexandru, la începutul ședinței de guvern.

Întrebată de premierul Ludovic Orban în cât timp vor putea fi făcute plăţile, Violeta Alexandru a spus că primele plăţi au fost făcute din rezervele instituţiilor și se așteaptă rectificarea bugetară, documentele fiind "la zi": "Ce ne lipseşte în acest moment este rectificarea bugetară pentru a opera toate plăţile celor care ne-au adresat solicitări şi care au trecut prin verificare. La Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială sunt un total de 74.000 de solicitări. E vorba despre persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, alţi profesionişti în sensul Codului civil şi, aici, din rezervele AJPIS-urilor şi cu o muncă titanică, pentru că este o activitate cu totul nouă pentru colegii din - şi pentru cei de la AJOFM - dar mai cu seamă pentru cei de la AJPIS-uri şi cu o comunicare asiduă cu beneficiarii s-au făcut deja primele plăţi".

Ministrul Muncii a susținut că au fost descoperite probleme în unele documentele depuse, însă acestea au fost rezolvate printr-o comunicare cu solicitanţii.

Violeta Alexandru a propus ca pe lista beneficiarilor de şomaj tehnic să fie incluse şi alte categorii afectate de criza coronavirus, dar şi prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru aceste noi categorii.

"Vă voi propune să completăm lista beneficiarilor cu alte categorii despre care avem informaţii că sunt afectate, respectiv să prelungim termenul până la care pot depune solicitările noile categorii pe care vi le voi propune. Ne menţinem termenul de doar câteva zile de efectuare a plăţii şi ca atare nu afectăm termenul în care noi ne obligăm să facem plata, ci doar extindem perioada în care solicitanţii pot depune cereri", a adăugat ea.