Capacitatea de testare pentru coronavirus în România este de 6.000 de teste pe zi în 57 de "puncte de testare operaţionalizate sau în curs de operaţionalizare", însă se fac zilnic între 4.500 și 4.700 de teste din cauza lipsei de personal, susține ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Echipament medical de testareFoto: Pixabay.com

"În acest moment, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se testează cu tehnica moleculară de identificare a ARN viral. Avem în acest moment o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi în 57 de puncte de testare", a spus Nelu Tătaru, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Întrebat de premierul Ludovic Orban dacă toate punctele de testare sunt "operaţionalizate", ministrul Sănătăţii a răspuns: "Sunt operaţionalizate sau în curs de operaţionalizare, din acest motiv facem în jur de 4.500 - 4.700 de testări pe zi, se lucrează pe aceste aparate".

"Ţin să menţionez că nu ţine doar de capacitatea aparatului, ţine şi de personalul care lucrează pe acest aparat şi de faptul dacă lucrează de o perioadă mai lungă, dacă este rodat pe acest aparat şi dacă are şi capacitatea, ca şi timp, fizic, să poată lucra", a adăugat ministrul Sănătății.