Premierul Ludovic Orban nu a făcut niciun fel de referire, la începutul ședinței de guvern, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis de revenire asupra acordului încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română pentru noaptea de Înviere.

sedinta de guvernFoto: Guvern

Ședința de guvern a început la ora 17.30, adică la mai bine de 5 ore de la solicitarea transmisă de Iohannis premierului și ministrului de Interne.

Premierul, care la începutul ședinței a dat cuvântul mai multor miniștri, și a abordat diverse teme - de la șomaj tehnic, la testările pentru coronavirus - nu a făcut nicio referire la acordul Ministerului de Interne și BOR și la cererea președintelui Iohannis, conform imaginilor transmise live de către guvern.

De asemenea, din imagini lipsește ministrul Marcel Vela.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat marți seară că, în urma unui acord cu Patriarhia Română, MAI va ajuta BOR la împărtirea paștilor și a luminii de Înviere către credincioși.

Astfel, potrivit lui Vela, „pâinea binecuvântată” va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul 07.00-17.00, în toate parohiile. În declarația pe proprie raspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult la care se va deplasa, din zona de rezidență.

Decizia a stârnit controverse în spațiul public, iar miercuri la prânz președintele a cerut Guvernului să revină asupra acordului, spunând că nu este momentul pentru relaxare în acest moment.

"Este regretabil să observăm, și în viața noastră, și în viața publică, că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se pare că se întâmplă și cu un așa-zis acord încheiat între Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă. Probabil intențiile sunt foarte bune, dar nu s-a înțeles foarte bine ce se dorește acolo. Mulți români au înțeles că este cazul să ne relaxăm. Nu este cazul să ne relaxăm! Iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste. (...) Voi solicita premierului Orban și ministrului de Interne să revină asupra acestui acord, să găsească, dacă vor, o formulă care respectă principiul „Stați acasă!”, care se încadrează perfect în solicitările din decretul care prelungește starea de urgență și care, evident, respectă toate ordonanțele militare”, a spus presedintele.