O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române aduce în țară, miercuri, 15 aprilie, aproximativ șapte tone de echipamente de protecție medicală, constând în 100 de mii de măști de protecție tip FFP2 și FFP3 din Turcia. Tot miercuri, cel de-al treilea zbor efectuat cu o aeronavă C-130 Hercules aduce, din Germania, ultima tranșă de combinezoane de protecție provenind din Coreea de Sud.

Aeronava militara C-130 HerculesFoto: MApN

Măștile și combinezoanele de protecție au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, anunță MApN.

Distribuirea echipamentelor de protecție va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, echipamentele vor fi alocate, în funcție de nevoi, personalului medical din țară și echipajelor operative care acționează în teren.

Armata a mai adus în trecut cu propriile avioane în repetate rânduri echipamente medicale din Turcia și din Germania.

Mai mult, prin capacitatea de Transport Strategic a NATO, România a transportat în două rânduri câte 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud folosind o aeronavă Boeing C-17 Globemaster III a alianței.