Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care derulează, împreună cu Ministerul Sănătății, o campanie de informare în contextul pandemiei de coronavirus, atrage atenția că, în cazul în care împărțirea luminii de Înviere în urma acordului dintre Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română "va fi ca la piață, practic am stat degeaba 3 săptămâni prin case".

Vlad MixichFoto: Arhiva personala

"Dacă va exista ordine şi disciplină în timpul împărțirii simbolurilor pascale, atunci e ok", mai spune Vlad Mixich.

"Prescura sau lumina de Paşte nu transmit coronavirusul. Nu asta e problema. Şi multora dintre cei care stau închişi în case de vreo lună le e dificil să reziste emoțional şi, mai ales dacă sunt creştini, aşteaptă sentimentul acela din noaptea Învierii că sunt parte dintr-o comunitate. Îi înțeleg. Problema e că miile (zecile de mii) de voluntari care vor împărți lumina şi prescurile prin toată țara trebuie să fie fabulos de organizați şi să respecte cu mare disciplină regulile prin care persoanele vârstnice sunt protejate", explică Vlad Mixich.

El se întreabă "cum aceste zeci de mii de voluntari vor lua ei lumina în noaptea Învierii? Ei cum vor fi protejați de înghesuială? Sunt capabile autoritățile laice şi religioase de o astfel de organizare excelentă?"

Concluzia lui Vlad Mixich este că "Dacă nu, atunci chiar va fi nevoie de o minune în noaptea de Paşte."

Vlad Mixich este expert în politici de sănătate, membru în conducerea Alianței Europene pentru Sănătate Publică și președintele Observatorului Român de Sănătate, ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate.