Noi măsuri privind şomajul tehnic. Ordonanța de urgență pregătită de Guvern

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 15 aprilie 2020, 6:13 Actualitate | Coronavirus


Sedinta de Guvern
Foto: Hotnews
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă care modifică OUG 30/2020 şi acordă dreptul la indemnizaţia de şomaj tehnic şi altor categorii de profesionişti, potrivit Agerpres. Astfel, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, şi "avocaţii pot beneficia de acordarea indemnizaţiei prevăzute de articolul XV din OUG 30/2020". Totodată, se includ, ca beneficiari ai măsurilor de protecţie reglementate, "persoanele fizice titulare ale atestatului de impresar artistic, cuprinse în Registrul artelor spectacolului administrat de Ministerul Culturii, care obţin venituri exclusiv din această activitate".

De asemenea, conform documentului, "persoanele care realizează venituri din mai multe activităţi şi pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecţie socială pot beneficia de una singură, cea mai avantajoasă, în baza opţiunii exprimate la solicitare".

"Se prelungeşte termenul de depunere a solicitărilor pentru indemnizaţiile prevăzute de art. XV, astfel încât acestea să poată fi prelucrate pe măsură ce se transmit cererile de acordare a indemnizaţiilor, cu 5 zile lucrătoare pentru categoriile deja reglementate şi se stabileşte la 10 zile lucrătoare pentru categoriile nou introduse prin prezentul proiect de act normativ", se mai precizează în nota de fundamentare.

Pe ordinea de zi a şedinţei de guvern figurează şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care Executivul va modifica şi completa OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Proiectul prevede, printre altele, modificarea termenului de decădere în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, acordate în contextul pandemiei de COVID-19, de la 90 de zile la 180 de zile de la data încetării perioadei stării de urgenţă.

Executivul urmează să aprobe şi un memorandum care prevede stabilirea unor măsuri pentru sprijinul proiectelor mari de cercetare în domeniul sănătăţii, care să ia în calcul, între altele, construirea unei infrastructuri de cercetare în scopul asigurării producţiei de vaccinuri necesară la nivel naţional şi internaţional având în vedere posibilitatea apariţiei în orice moment a unei pandemii cu virus gripal.

Un alt memorandum care va fi supus adoptării în reuniunea guvernamentală are ca temă "continuarea şi amplificarea campaniei asumate de conştientizare şi informare a populaţiei de către autorităţile publice asupra importanţei prevenţiei răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19)".

Legat de rectificarea bugetară, premierul Orban a anunţat marţi seară că ordonanţa de urgenţă aferentă va fi pe masa Guvernului "în această săptămână", precizând că proiectul cuprinde câteva obiective precise: "creşterea alocărilor pentru sănătate şi de asemenea creşterea alocărilor către zona de muncă şi protecţie socială, pentru a asigura resursele financiare pentru a face toate plăţile".

"De asemenea, la rectificarea bugetară vom creşte plafonul pentru creditele garantate de stat pentru întreprinderile mici şi mijlocii de la 5 la 15 miliarde, pentru a putea asigura capitalul de lucru sau capitalul necesar pentru investiţii pentru cât mai multe întreprinderi mici şi mijlocii care vor accesa aceste produse puse la dispoziţie de guvern, şi anume credite care sunt garantate şi cu dobândă subvenţionată, ca să se ştie exact despre ce e vorba", a mai spus el.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13578 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  De ce nu primeste toata lumea atunci? (Miercuri, 15 aprilie 2020, 7:48)

  smeuletz [utilizator]

  Ideea initiala era foarte buna: toti angajatii afectati sa primeasca somaj tehnic dar nu mai mult de o anumita suma. Daca se focusau pe asta, sa o faca cat mai simpla, era perfect.

  Acum incep sa primeasca avocatii, poate si notarii. Primesc si artistii?

  Acestea se numesc 'profesii liberale' cu un motiv. Adica castigi bine pe barba ta, si nu imparti din profit cu nimeni. Dar si cand faci foamea, o faci pe barba ta. Astea sunt regulile.

  Foarte bine, atunci sa primeasca si toti antreprenorii, si, de fapt, toti oamenii, in fond toti suntem afectati cumva.
  • +1 (1 vot)    
   ... (Miercuri, 15 aprilie 2020, 11:16)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui smeuletz

   Tinand cont ca statul a sistat prin ordonanta activitatile din care se faceau bani e normal ca statul sa sustina acei oameni care se vad in imposibilitatea de a avea un venit. De exemplu un fotograf care "castiga bine pe barba lui" platea impozit pe venit pentru PFA. Acel PFA acum trebuie sustinut prin schema asta de ajutor. Nu vorbesc de cei care nu plateau taxe si care, din punctul meu de vedere, sunt niste mizerii de oameni.
   • 0 (0 voturi)    
    pentru unii muma... (Miercuri, 15 aprilie 2020, 11:41)

    ObiwanOrtoo [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

    acelora (cei ce primesc bani din munca altora si primesc mai mult decat castiga cei care le platesc acesti bani) or sa li se dea niste premii pentru iubirea de tara aratata in vremuri de "razboi - pandemic" :))))))))))
   • 0 (0 voturi)    
    Asta spuneam si eu (Miercuri, 15 aprilie 2020, 16:02)

    smeuletz [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

    De ce un intreprinzator care a ales sa isi faca SRL, si e afectat de criza nu primeste si el un ajutor? (in afara de credite garantate de stat, pe care bancile le vor perverti pana iesi pe pierdere).
    In modul asta, se poate largi sfera tot mai mult, dar scopul unui ajutor este sa ii ajute moderat pe cei care nu sunt partasi la satisfactia scrierii facturilor atunci cand treaba merge bine.
    Cine e liber profesionist isi asuma acest lucru, ca simbol al capitalismului pe care il reprezinta.
    PS: Si eu sunt intreprinzator, si firma mea sta inchisa, dar nici nu m-am gandit ca va fi vreun ajutor, insa sper ca pentru angajati sa fie.
 • -1 (9 voturi)    
  Multe felicitari pedesereului! (Miercuri, 15 aprilie 2020, 8:24)

  Nostalgicul Cristian Ioan [utilizator]

  Alegerile de anul aesta (la ce dat se vor mai tine?) reprezinta o simpla formalitate, victoria ZDROBITOARE a Partidului lui Ilici este o certitudine!

  Nu doar un milion, ci acum mai bine de DOUA MILIOANE de angajati intra in somaj tehnic.

  Ori, asistatii sociali cu cine credeti ca voteza???
 • -1 (7 voturi)    
  A primit cineva ajutor (Miercuri, 15 aprilie 2020, 9:23)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  As vrea sa stiu daca a primit cineva până acum acest ajutor de șomaj sau e doar gargară. Deocamdată se gasesc toate motivele pentru ca sa nu se facă plățile...

  In ce privește restanțele la concediile medicale, acestea dateaza din mai 2019. Așa incât totul e minciuna, abureala, propaganda de doi lei. Practic NU SE FACE NIMIC in afara de trăncăneala lui Câțu, Alexandru și toti ca ei.
  • +1 (7 voturi)    
   Intrebare buna (Miercuri, 15 aprilie 2020, 10:17)

   gugurila [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Hotnews, faceti o ancheta?

   Eu nu cred ca statul a dat vreun leu pentru somaj tehnic pana acum.

   Pe hartie da... pe hartie au dat... asa cum n-a iesit nici un bustean din tara anul asta... tot pe hartie.
   • 0 (2 voturi)    
    ... (Miercuri, 15 aprilie 2020, 11:12)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

    De ieri au inceput sa primeasca bani PFA-urile. De la AJPIS. Pentru firme mai dureaza. De exemplu la Sectorul 1 au analizat dosarele depuse si le-au trimis la contabilitate. Dupa verificarea sumelor urmeaza plata.
   • +1 (1 vot)    
    CU busteanul... (Miercuri, 15 aprilie 2020, 11:12)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

    te poate lămuri activistul Costel Alexe, copilul de suflet al puscăriașului Relu Fenechiu, cel care e in umbra filialei pnl din Iasi și a pus umărul ca sa il aducă alături si pe shpagarul roșu Mihai Chirica. Păcat ca presa de astăzi nu mai are ochi pentru așa ceva.
  • +1 (3 voturi)    
   Hehe (Miercuri, 15 aprilie 2020, 11:05)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Mai 2019?! Eu am concedii din septembrie 2018 nedecontate :)))
   • 0 (0 voturi)    
    si mai vechi (Miercuri, 15 aprilie 2020, 11:13)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

    Mai sunt si din 2017 unele nedecontate... depinde de casa de sanatate. La Bucuresti am din 2017, la Ilfov am din 2019.
  • -1 (1 vot)    
   Nu s-a platit nimic (Miercuri, 15 aprilie 2020, 11:33)

   Gojifruit [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Astazi se fac cele "maxim 15 zile" in care se plateste indemnizatia pentru somaj tehnic. Am depus documentele pe 1.04. Nu s-a platit nimic. Si s-a spus ca angajatorii sa astepte banii, apoi sa plateasca salariatilor somajul. Deci angajatii nu au somajul nici de Paste.
   Dar acum extindem platile astea imaginare la alte categorii. Mai adaugam la aceste sume si garantiile pe care le acorda statul la creditele IMM-urilor (garantii, adica nimic, nu sunt sume platite acum sau in viitor) si apoi spunem TV ca guvernul a sustinut economia cu nu stiu cate miliarde... Rahat in ochi!
   • 0 (0 voturi)    
    Unii da unii nu (Miercuri, 15 aprilie 2020, 11:46)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Gojifruit

    eu am sunat la toate sectoarele la care am depus. Cei mai aproape de plata sunt cei de la 1. In schimb PFA-urile au inceput sa incaseze de ieri. Dar la PFA-uri banii nu vin de la ALOFM ci de la AJPIS.
   • 0 (0 voturi)    
    15 zile (Miercuri, 15 aprilie 2020, 12:32)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Gojifruit

    Si cred ca astea 15 zile se numara de la ultima zi de depunere. Ar fi 25 aprilie in cazul asta...
 • +2 (2 voturi)    
  Degeaba (Miercuri, 15 aprilie 2020, 9:32)

  spirache [utilizator]

  O măsură de urgență, pentru ajutarea unor categoriile sa treacă cat de cat este dusa în derizoriu.
 • +2 (6 voturi)    
  De ce va mirati (Miercuri, 15 aprilie 2020, 9:47)

  vudejea [utilizator]

  Ca nu fac nimic? Era stiut...Din cauza lui Dragnea si a altor cativa prapaditi din PSD, oamenii sunt orbiti de furie si de speranta de mai bine...O sa mai dureze nitzel pana o sa reiasa ce palavragii incompetenti sunt la conducere..Astia nu au stiut decat sa taie, precum contabilii..Contabilii conduc tara...De furat stiu toti, indiferent de culoarea politica, ciolanul-puterea fiind singura ratiune a tuturor partidelor..Sa fure dar sa faca naiba ceva si pentru natiune. Niciodata nu le-a pasat liberalilor de oameni...Asta e si ideea liberala., performanta economica calcand pe cadavre..Auzi, dobanda la dobanda, sa scherlaie toti imprumutatii, asa sprijina ei populatia si firmele. Ce sa mai vorbim de alte masuri benefice...Sunt nerozi cei care asteapta ceva de la guvern, adica ceva bun pentru oameni, benefic...Doar palavrageli


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by