În șase săptămâni lucrurile ar putea începe să revină la normal în Cehia. Guvernul a anunțat un plan în cinci pași pentru redeschiderea magazinelor, serviciilor și restaurantelor din toată țara, scrie news.expats.cz. Majoritatea activităților vor putea fi deschise înainte de 25 mai, a anunțat ministrul ceh al Industriei și al Comerțului și Transporturilor, Karel Havlíček. Planul în cinci pași va porni luni, 20 aprilie, cu deschiderea piețelor agricole, , comercianților, magazinelor auto și showroom-uri și unităților de pregătire pentru sportivii profesioniști.

CehiaFoto: Flickr/ Sébastien Avenet

Începând cu 27 aprilie, magazinele de dimensiuni până la 200 de metri pătrați vor fi de asemenea deschise, cu excepția magazinelor situate în centrele comerciale cu o dimensiune de peste 5.000 de metri pătrați.

Începând cu 11 mai, magazinele de până la 1.000 de metri pătrați vor fi deschise, precum și școlile de șoferi. De asemenea, de la această dată vor fi deschise sălile de sport și centrele de fitness.

.

Din 25 mai, terasele în aer liber ale cafenelelor, pub-urilor și restaurantelor se vor putea deschide.

Tot de atunci pot fi deschise și serviciile în genul saloanelor de cosmetică sau coafură, pedichiură și manichiură, spa-uri și saloane de masaj, muzee, galerii și grădini zoologice.

În sfârșit, începând cu 8 iunie, va fi permisă funcționarea nelimitată a cafenelelor, pub-urilor și restaurantelor. De asemenea, se vor putea deschide centrele comerciale de peste 5.000 de metri pătrați, teatrele, castelele și saloane de tatuaje. În plus, vor fi permise nunțile indiferent de numărul de participanți.

Potrivit ministrului Sănătății, Adam Vojtěch, cinematografele pot fi deschise pe 8 iunie, deși nu sunt incluse în planul oficial prevăzut. Data deschiderii cinematografelor poate fi stabilită în funcție de rata cazurilor de coronavirus din țară.

Când a fost întrebat de când locuitorii nu vor mai fi nevoiți să poarte măști pentru față, Vojtěch a declarat că aceste reglementări nu vor fi relaxate prea curând.

Nu s-a discutat despre cum cetățenii ar putea respecta reglementările privind purtatul măștilor în timp ce se vor afla la restaurant sau în alte zone care necesită utilizarea nasului sau gurii.

Fiecare loc care se va deschide publicului trebuie să se asigure că clienții respectă reglementările de distanțare socială și cele sanitare.

Articolul complet poate fi citit aici.