Persoanele de peste 65 de ani, sunate și ajutate cu alimente și medicamente / Cum a ajuns Olguța Vasilescu să "murdărească" un proiect la care s-a lucrat pro bono 3 săptămâni

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 14 aprilie 2020, 21:42 Actualitate | Coronavirus


Telefon
Foto: Hotnews
Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani care au nevoie de alimente, medicamente pentru boli cronice sau alte produse de primă necesitate vor fi sprijinite printr-un proiect al Observatorului Român de Sănătate, condus de Vlad Mixich, și al Departamentului pentru Situații de Urgență. Practic, toate aceste persoane ar urma să fie contactate cu ajutorul unui robot telefonic și să li se adreseze un set de 10 întrebări-standard cu ajutorul cărora să fie identificate nevoile lor. Apoi, voluntarii ORS și ai DSU vor urmări îndeplinirea acestor nevoi de către autoritățile cele mai apropiate geografic de oamenii care au spus că au nevoie de ajutor.

Proiectul "Robotul telefonic pentru monitorizarea la domiciliu a vârstnicilor în perioada epidemiei de SARS-CoV-2" a fost aprobat astăzi printr-un Ordin al Ministerului Afacerilor Interne și al Departamentului pentru Situații de Urgență, fiind semnat de șeful DSU, Raed Arafat.

Odată aprobat, proiectul, la care s-a lucrat pro bono timp de 3 săptămâni, ar urma să fie funcțional în 2-3 zile, spune Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate.

Vlad Mixich

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, mai ales cele care suferă de boli cronice, sunt cele mai expuse să dezvolte forme grave ale bolii, în cazul infecției cu noul coronavirus. Cele mai multe decese provocate de coronavirus, atât în țara noastră, cât și în alte țări, s-au înregistrat în rândul persoanelor din această categorie de vârstă.Cum va funcționa concret proiectul "Robotul telefonic pentru monitorizarea la domiciliu a vârstnicilor în perioada epidemiei de SARS-CoV-2", potrivit lui Vlad Mixich:


 • Autoritățile locale oferă Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență datele de contact ale persoanelor peste 65 de ani din județ. DSU încarcă în platforma de apelare găzduită de STS numerele de telefon.

 • Persoanele sunt apelate automat telefonic şi o voce înregistrată le adresează 10 întrebări prin care sunt identificate nevoile lor: medicamente, cumpărături esențiale, suport psihologic. Oamenii răspund verbal, prin Da sau Nu, nu e nevoie de niciun fel de cunoştințe digitale sau de sute de operatori. În funcție de nevoile exprimate de omul sunat, sunt emise alerte pentru autoritățile competente.
 • Voluntarii Departamentului pentru Situații de Urgență şi Observatorul Român de Sănătate urmăresc îndeplinirea acestor nevoi de către autoritățile cele mai apropiate geografic de oamenii care au spus că au nevoie de ajutor.


Ce prevede Ordinul aprobat astăzi:


 • Art. 1 Se aprobă proiectul "Robotul telefonic pentru monitorizarea la domiciliu a vârstnicilor în perioada epidemiei de SARS-CoV-2". Proiectul este dezvoltat în colaborare de către Observatorul Român de Sănătate (ORS), WiseVoice SRL și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).
 • Art. 2 În cadrul proiectului, se va oferi asistență gratuită persoanelor mai vârstnice de 65 de ani, prin apelarea telefonică și adresarea unei serii de 10 întrebări, care vizează nevoile lor de sănătate fizică și psihică, precum și identificarea necesităților imediate de suport cu produse de primă necesitate (alimente, medicamente pentru boli cronice).


 • Art. 3 (1) Pentru apelarea persoanelor cu vârsta mai mare de 65 de ani, Primăriile vor pune la dispoziția Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență (CJSU) / Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU), până la data de 15 aprilie 2020, evidența acestora și numărul de telefon de contact, obținute conform prevederilor Ordonanței Militare 2, art. 8. Listele cu persoanele și numerele de telefon vor fi trimise de CJSU / CMBSU pentru a fi centralizate la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, la adresa de e-mail raportari@dsu.mai.gov.ro.
 • Art. 3 (2) ORS și DSU vor recruta voluntari, care își vor desfășura activitatea la nivelul CJSU / CMBSU.
 • Art. 3 (3) Voluntarii vor primi zilnic o listă cu alerte, definite automat, în funcție de răspunsul persoanelor la întrebările adresate de robotul telefonic. În urma identificării persoanelor vulnerabile, voluntarii vor trimite lista către ofițerul de permaneță din CJSU / CMBSU și Primăriilor din localitățile vizate și vor anunța telefonic trimiterea.
 • Art. 3 (4) Primăriile au obligația de a ține evidența solicitărilor de asistență și de a raporta acțiunile întreprinse de către CJSU / CMBSU, unde datele vor fi puse la dispoziția voluntarilor desemnați, pentru centralizare și transmise la DSU, pe adresa de e-mail raportari@dsu.mai.gov.ro.
 • Art. 4 Prezentul ordin se transmite Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, în vederea implementării.
 • Ordinul este semnat de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.


Vlad Mixich, dezamăgit că munca pro bono a unor "oameni buni" este "murdărită și batjocorită de politruci"


Vlad Mixich, președintele Observatorului Român de Sănătate (ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate) povestește că la acest proiect, care își propune să identifice nevoile persoanelor peste 65 de ani în contextul pandemiei, iar apoi să ajute autoritățile să răspundă acestor nevoi, s-a lucrat pro-bono timp de 3 săptămâni.

Este al doilea mare proiect în care Observatorul Român de Sănătate se implică pro bono în perioada pandemiei de coronavirus, după o campanie de informare desfășurată alături de Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență.

"Am construit o echipă mare formată din medici, IT-işti, studenți la medicină, totul derulat în parteneriat cu instituțiile statului: Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Secretariatul Guvernului şi STS, pe a cărui platformă va funcționa tot. E exemplul cel mai frumos de parteneriat public-societate civilă-privat într-o situație de criză", spune Vlad Mixich.

Lia Olguța Vasilescu

De cealaltă parte, Lia Olguța Vasilescu, deputat PSD și fost ministru al Muncii, a acuzat că proiectul este derulat de "două ONG-uri care au legătura cu partide politice" și că Guvernul "vrea baza de date" pentru aceste două ONG-uri. Olguța Vasilescu a cerut chiar "retragerea urgentă a acestui ordin rușinos!"

Vlad Mixich spune însă că "nu mai accept ca munca mea şi a atâtor oameni buni să fie batjocorită de politruci. Căci asta se întâmplă acum: muncim să ajutăm şi vine Lia Olguța Vasilescu şi murdăreşte. Şi vine acest personaj să murdărească implicarea voluntară a atâtor oameni acuzând că am vrea să furăm baze de date."

"Toate datele sunt găzduite pe platforma STS la care nimeni din afară nu are acces", subliniază el.

Vlad Mixich este expert în politici de sănătate, membru în conducerea Alianței Europene pentru Sănătate Publică și președintele Observatorului Român de Sănătate.


Vlad Mixich explică și care este implicarea Observatorului Român de Sănătate în acest proiect:


 • "Am adus la un loc toate entitățile implicate și care pot ajuta - autorități publice şi private. Wisevoice a dezvoltat soluția software care este oferită gratuit, Microsoft, Google au oferit gratuit creditele necesare funcționării softului."
 • "Am făcut totul pentru ca vârstnicii să poată obține urgent ajutorul de care au nevoie în perioada asta dificilă."
 • "De când a început această criză am muncit zi lumină şi am ajutat oriunde a fost nevoie: campanie de informare medicală, materiale de protecție duse în spitale şi acum încercăm să ajutăm vârstnicii. Toată lumea a înțeles imediat: autoritățile, companii de IT, medicii şi studenții, cu toții muncim să trecem împreună cu bine peste această criză. Cu toții facem tot ce putem să ajutăm indiferent de ce simpatii avem, indiferent de ce religie sau de unde lucrăm. Pentru că suntem împreună în asta."
 • "Mai puțin personajul respectiv, ocupat în continuare cu murdăritul."Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21130 vizualizari

 • +35 (43 voturi)    
  si 'blonda' (Marţi, 14 aprilie 2020, 21:50)

  DiDiRo [utilizator]

  si invidioasa, exemplarul standard de pesedist de va(r)za.
 • +38 (46 voturi)    
  "2 ONG-uri care au legătura cu partide politice" (Marţi, 14 aprilie 2020, 22:11)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Sunt curios daca la fel de prompta este si cu "organizatiile" si "asociatiile" si "firmele" varanului de latrine.

  Dar este dintotdeauna. Comunistii asta au stiut sa faca. Nu aratau neputinta lor, distrugeau reusitele altora. Nici macar din invidie nu e. Din prostie. Ca atat ii duce mintea de slugi incompetente si inapoiate.

  Unii ati putea ridica "invidia" la fileu, dar de obicei vii cu ceva de-al tau. Hai sa luam chiar cazul Firicai ca exemplu. Din invidie ca ea e o țață proasta si incompetenta s-a dat lovita ca nu i-a multumit nimeni si ca nu i s-a recunoscut meritul pentru spitalul terminat in timp record de Daruieste Viata. Da, e o vaca imbecila, dar macar a venit cu ceva: "eu am donat terenul". Ceea ce e adevarat (chiar daca nu asa se face si repet: este o politruca cretina).

  Dar aici? Volguta, care "fost ministru" pe hartie o putem numi, pentru ca ea executa ordinele condamnatilor Vlacov si Dracnev, dar respinsa de nenumarate ori dupa la orice post, nu are argument. Ea nu intelege ce face acest program, pentru ca nu stie despre ce e vorba si ei nu i-ar trece prin cap ceva "pro bono", decat intr-un singur context: le dai, dar ceri voturi dupa. Si de aici si argumentul ei de "legatura cu partide politice" (aparent putem avea si altfel de partide nepolitice in mintea ei limitata). Deci pentru ca atat stie, atat o duce mintea.

  Vedeti? Am demonstrat aproape stiintific lipsa ei de neuroni, dar la ce sa te astepti de la un "produs" al comunistilor?!
  • +14 (20 voturi)    
   Exact (Miercuri, 15 aprilie 2020, 0:05)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Cele 2 tipe sunt exemplul perfect de grandomanie si prostie.. dar asta din articol castiga by far
 • -2 (22 voturi)    
  Tanti asta (Marţi, 14 aprilie 2020, 23:04)

  Criogenia [utilizator]

  Nu doreste sa conceapa ca a venit randul altora la facut bani pe carca statului, ea vrea sa suga in continuare dar nu se poate. Cat despre robotul secolului finantat de guvern (bani dati pentru campania electorala viitoare) nici macar in USA nu s-au gandit "prostii" astia, oricum daca faceau ceva de genul asta ii aresta militia la cate fraude telefonice se petrec mai ales cu varstnicii care sunt victime sigure.
 • +16 (20 voturi)    
  ..atit poate (Marţi, 14 aprilie 2020, 23:57)

  andantte [utilizator]

  ..ei da atit poate sa maculeze totul in jur..poate insa sa se laude cu marile bulibaseli din legislatia promovata de dansa in "glorioasa " trecere pa la Ministerul Muncii....sau din perioada primariatului Craiovean cu ruinele cartierului chinezesc....dar se adevereste "..ea cu gura bate o gloata.."
 • -14 (20 voturi)    
  ONG si "pro bono" (Miercuri, 15 aprilie 2020, 2:37)

  Criogenia [utilizator]

  Numai cand vad cele 2 sintagme alaturate imi dau seama cat de saraci cu duhul ne cred derbedeii de teapa astora ascunsi dupa paravanul non profit.
 • +17 (23 voturi)    
  mizerii marca psd (Miercuri, 15 aprilie 2020, 5:21)

  ics_11 [utilizator]

  a mai fost ceva asemanator cu ong-ul care a construit un spital. tare nu le place astora de la psd sa vada lucrurile miscandu-se in directia buna.
 • +9 (13 voturi)    
  Olguța a ieșit din post. (Miercuri, 15 aprilie 2020, 9:44)

  asavreau [utilizator]

  Și-a pus poalele în cap și a expus nerușinarea.Este bucuria ei să-și expună.Și când are ocazia o face.Dacă nu poate merge la Belina cu Liviu,o face on line !
  • +1 (1 vot)    
   Normal (Joi, 16 aprilie 2020, 14:50)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   @asavreau
   Dacă europarlamentarul nu-i acasă sau nu-și face datoria, e normal să apară sindromul NeFu.
   Sau așa e firea ei? Sau lipsa de alcool în sânge (poate invers)?
   Poate că de sindrom se tratează și în lipsa soțului...
 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 15 aprilie 2020, 13:31)

  [anonim]

 • +4 (10 voturi)    
  Bravo Mixich si sutelor de voluntari (Miercuri, 15 aprilie 2020, 13:48)

  Ochiana [utilizator]

  care s-au implicat.
  Bravo voua si multumim.
  Nu va bateti capul cu ce spune unul sau altul, oamenii stiu ce fac voluntarii, toata lumea a vrut sa se implice, sa dea o mana de ajutor.
  Ati facut o treaba extraordinara pana acum. MULTUMIM !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by