Noul coronavirus a provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Suedia de la începutul crizei, potrivit bilanțului oficial publicat marți de autoritățile sanitare, scrie AFP.

Spital SuediaFoto: Profimedia Images

Această țară cu 10,3 milioane de locuitori, și care a adoptat măsuri mai suple decât majoritatea țărilor europene în încercarea de a stopa propagarea virusului, are acum 11.445 cazuri de infecție și 1.033 decese, o mortalitate mai mare decât la vecinii săi nordici.

Săptămâna trecută, autoritățile sanitare au anunțat un avans de peste 100 de decese suplimentare în 24 de ore, dintre care o parte proveneau din cifre revizuite.

Curba a scăzut însă considerabil în cursul weekend-ului Pascal - țara înregistrând între 12 și 20 de decese pe zi.

Agenția publică de sănătate, care a contabilizat 114 noi decese în ultimele 24 de ore - dintre care o parte proveneau de asemenea din cifre revizuite pentru ultimele zile - a avertizat marți că numărul va continua să crească miercuri, în condițiile în care unele decese care au avut loc în timpul weekend-ului prelungit nu au fost încă semnalate.

În acest regat scandinav, carantinarea populației nu este impusă ca în alte țări europene. Guvernul a cerut cetățenilor să-și "asume responsabilitățile" și să respecte recomandările autorităților sanitare.

Printre măsurile cele mai stricte impuse până în prezent se numără interdicția adunărilor de peste 50 de persoane și a vizitelor în căminele pentru bătrâni.

Acuzată de Donald Trump pentru strategia sa în lupta împotriva Covid-19, Suedia a respins acuzațiile președintelui american.

"Facem aproape aceleași lucruri ca multe alte țări, dar într-o manieră diferită (...) noi suntem convinși că oamenii își asumă responsabilitățile", a reacționat ministrul afacerilor externe Ann Linde, pentru televiziunea TV4.