​Agenția Italiană a Medicamentului (AIFA) a autorizat începerea studiului cu heparină pentru izolarea moleculelor cu masă molară mică în tratamentul pacienților cu simptome clinice de coronavirus moderate sau severe. Studiul va evalua siguranța și eficacitatea anticoagulantului, administrat în diferite doze, potrivit La Stampa.

Testare coronavirus in laboratorFoto: Profimedia Images

Medicamentul va fi furnizat gratuit celor 14 centre italiene implicate în studiu de către Techdow Pharma, filiala italiană a grupului farmaceutic Shenzen Hepalink.

Enoxaparina sodică este o heparină cu greutate moleculară mică, cu o acțiune antitrombotică ridicată, ceea ce o face, astăzi, unul dintre cele mai utilizate anticoagulante pentru prevenirea și terapia trombozei și arterial la subiecții supuși unei intervenții chirurgicale. Toți cei 300 de pacienți admiși la studiu vor primi enoxaparină subcutanat.

Heparina este un anticoagulant injectabil folosit pentru tratarea trombozei. Poate avea unele efecte nedorite, precum trombocitopenia (nivel scăzut de trombocite) sau apariția unor hemoragii. Este de asemenea utilizată în tratamentul infarctului miocardic și ca agent de anticoagulare în vacutainere, care sunt folosite pentru recoltarea sângelui. Heparina nefracționată (UFH) este heparina care nu a fost fracționată pentru izolarea moleculelor cu masă molară mică, potrivit Wikipedia.

Rolul normal fiziologic al heparinei în organism este neclar. Heparina este de obicei depozitată în mastocite și eliberată numai în interiorul sistemului circulator, numai în zonele traumatizate. O teorie susține că heparina, în loc să aibă rol de anticoagulant, are ca rol principal apărarea în aceste zone împotriva bacteriilor și a altor materiale străine. În natură, heparina este răspândită sub forma unui polimer a cărui catenă variază în dimensiune.

Studiul va fi coordonat de Pierluigi Viale, profesor de boli infecțioase al Universității din Bologna și director al unității de operare pentru boli infecțioase a Spitalului Sant'Orsola-Malpighi. Experții observă că modificările de coagulare și complicațiile trombotice la pacienții cu Covid-19 joacă un rol semnificativ în ceea ce privește incidența și relevanța clinică, reprezentând una dintre cele mai importante variabile asociate cu mortalitatea.