Mii de magazine din Austria se vor redeschide marți când aceasta va deveni una din primele țări europene care relaxează restricțiile impuse ca urmare a pandemiei COVID-19, însă guvernul avertizează că națiunea nu a scăpat încă de pericol, relatează Reuters.

Magazin inchis, AustriaFoto: Profimedia Images/Wolfgang Spitzbart/Panthermedia

Austria a acționat devreme pentru limitarea răspândirii coronavirusului, închizând școlile, barurile, teatrele, restaurantele, magazinele non-esențiale și alte locuri de întâlnire în urmă cu aproximativ patru săptămâni, rugându-și cetățenii să rămână și să lucreze de acasă, acolo unde este posibil.

Cu 368 de persoane care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 de la izbucnirea pandemiei, bilanțul Austriei este mai mic decât numărul de decese raportat de unele țări europene în fiecare zi. Creșterea zilnică a cazurilor confirmate a scăzut la o singură cifră în termeni procentuali iar numărul spitalizărilor s-a stabilizat.

„Vrem să ieșim din această criză pe cât de repede este posibil, inclusiv economic, și să luptăm pentru fiecare loc de muncă din Austria”, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-o scrisoare deschisă adresată națiunii sâmbătă, cu o zi înainte de sărbătorirea Paștelui în țara majoritar catolică.

Săptămâna trecută acesta a prezentat un plan de repornire pas cu pas a economiei, începând cu magazinele cu o suprafață de până în 400 de metri pătrați, precum și a magazinelor de bricolaj și grădinilor publice începând de marți.

Acestora le vor urma centrele comerciale, magazinele mai mari și frizeriile de la 1 mai. Restaurantele și hotelurile s-ar putea redeschide progresiv de la mijlocul lunii mai, potrivit cancelarului Austriac.

Sebastian Kurz a avertizat însă că „pericolul nu a trecut. El este încă printre noi”, îndemnând populația să respecte în continuare măsurile de autoizolare și distanțarea socială.