Belgia nu are în vedere relaxarea măsurilor de izolare menite să limiteze răspândirea coronavirusului, întrucât nu s-au atins încă obiectivele acestei strategii, respectivele măsuri nefiind însă în Belgia la fel de stricte ca în alte state europene, scrie Agerpres citând agenţia EFE.

Coronavirus BelgiaFoto: Profimedia Images

„Pentru a putea trece la următoarea etapă a gestionării epidemiei, pentru a începe să regândim măsurile, nu este de ajuns să scadă numărul spitalizărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al comitetului belgian de gestionare a crizei sanitare, virusologul Emmanuel André.

Belgia are până în prezent confirmate 30.589 de cazuri de Covid-19, dintre care 942 în ultimele 24 de ore, în timp ce numărul total al deceselor este de 3.903, dintre care 303 în ultimele 24 de ore.

Experţii au insistat asupra necesităţii ca toată lumea să respecte măsurile de siguranţă impuse, printre care menţinerea unei distanţe de cel puţin 1,5 metri faţă de celelalte persoane, atât în magazine cât şi pe stradă.

Guvernul belgian a decretat pe 17 martie o izolare „uşoară” a populaţiei, dar a permis, şi chiar a recomandat, plimbările şi sportul în aer liber, însă cu păstrarea distanţei de siguranţă. Au fost atunci închise graniţele şi spaţiile comerciale, cu excepţia magazinelor alimentare, farmaciilor, benzinăriilor şi a băncilor.

„Comportamentul nostru poate influenţa în mod pozitiv sau negativ curba (infectărilor). Majoritatea populaţiei respectă consemnele, dar din nefericire o mică parte o face mai puţin”, a spus de asemenea purtătorul de cuvânt, fără să menţioneze dacă acest comportament ar putea determina o înăsprire a măsurilor de izolare, care miercuri ar urma să fie prelungite de guvern până pe 3 mai.