Noul coronavirus este de zece ori mai mortal decât virusul responsabil de gripa A (H1N1) apărut la finalul lui martie 2009 în Mexic, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății, care a făcut apel la o ieșire "lentă" din măsurile de carantină, scrie AFP.

CoronavirusFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Datele culese din mai multe țări ne dau o imagine mai clară despre acest virus, despre comportamentul său, despre maniera de a-l opri. Știm că Covid-19 se răspândește rapid și știm că este mortal: de 10 ori mai mult decât virusul responsabil de pandemia de gripă din 2009", a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă de la Geneva.

Dacă pandemia de coronavirus a ucis aproape 115.000 de oameni în lume de la apariția sa în decembrie, în China, gripa A(H1N1) a ucis 18.500, potrivit OMS. Revista medicală The Lancet a estimat însă numărul morților între 151.700 și 575.400.

Pandemia provocată de virusul A(H1N1) a dat naștere unor campanii masive de vaccinare. Ulterior, țările occidentale, în special cele europene, și OMS au fost criticate pentru o mobilizare considerată supradimensionată, în condițiile în care, în fiecare an, gripa sezonieră ucide între 250.000 și 500.000 de oameni.

Vaccinul, necesar pentru întreruperea totală a transmisiei coronavirusului

OMS a afirmat, de asemenea, că un vaccin "sigur și eficient" este necesar pentru întreruperea totală a transmisiei Covid-19, care a ucis aproape 115.000 de oameni în lume.

"Era globalizării înseamnă că riscul de reintroducere și reapariție a Covid-19 va continua. În final, elaborarea și distribuirea unui vaccin sigur și eficient sunt necesare pentru înreruperea totală a transmisiei", a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.