Radu Lupescu este medic specializat în anestezie și terapie intensivă și președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, una dintre cele mai moderne clinici din Franța, fiind implicat în organizarea clinicii pentru a face față actualei pandemii de coronavirus.
Radu Lupescu spune că împiedicarea unui al doilea val de îmbolnăviri, "poate chiar mai mare" decât primul, depinde de câteva elemente:
- 1. Tendința oamenilor de a nu mai respecta distanțarea socială, mai ales cu ocazia sărbătorilor. Durata măsurilor de izolare socială este importantă: dacă ne uităm la datele publicate despre epidemia de gripă spaniolă in diferite orașe americane, vedem că durata de izolare insuficientă poate fi dramatică, cu un al doilea val de morți.
- 2. Imunitatea naturală. Pentru ca această epidemie să se oprească ar trebui ca în jur de 60% din populație să fie imunizată. Din păcate, după primul val de teste serologice vedem că mai puțin de 10% din populația regiunii in care trăiesc eu este imunizată. Deocamdată au fost făcute putine teste, dar informații (neconfirmate) date de un laborator din Lombardia susțin că, în acea regiune foarte grav afectată de epidemie, ar fi doar 15% testați pozitiv cu testul serologic. Dacă aceste date se confirmă, ar înseamna că suntem departe de numărul de oameni care ar trebui să fi fost in contact cu virusul pentru a opri epidemia. Asta mai înseamnă că fără vaccin sau tratament adecvat, imunitatea naturală va fi atinsă cu prețul unui număr important de morți.
- 3. Apariția unui tratament și a unui vaccin. Dacă un vaccin nu este așteptat înainte de mai multe luni, totuşi, numărul mare al pacienților tratați poate să ne dea destul de rapid indicații asupra unui tratament eficace.
Acum e clar: cu 20.000 de morti in Italia, ai abia un sfert din imunitatea naturala necesara. Trebuiau sa mai moara 60.000. Poti lua tu decizia asta, sau asteptam un vaccin ?
Mai pune in ecuatie si faptul ca daca nu se impunea carantina, probabil mureau mult mai mult de 80.000 car ar fi teoretic pretul in vieti umane necesar, asta intr-un varf mult mai mare. Asta fiindca la inceput doctorii nu stiau cum sa procedeze, cum sa nu se infecteze si ei, cum sa nu ii infecteze pe altii, nu aveau teste, nu aveau echipamente.
In ecuatia asta mai adaugam si alte "invataminte" pe care populatia de rand le poate primi ca sa se protejeze si mai bine si sa absoarba, prin masuri de preventie, ceea ce vor unii sa fie absorbit doar prin imunitate naturala: purtat de masti, spalat pe maini, evitat contacul apropiat.
Eu sper ca al 2-lea val ne va prinde mai pregatiti. Nu pe romani, care dpdv sanitar sunt cu chilotii in vine, dar macar tarile civilizate. Poate pana prin toamna vom avea si noi ce ne trebuie, adica masti, combinezoane, manusi, macar pentru spitale. Deasemenea, ametitii aia care se numesc uneori medici, vor invata cum sa nu devina vectori de infectie pentru cei sanatosi din spitale.
Pentru noi, ar fi mare lucru.
La noi inca sunt multi pe strazi, prin hipermarket, nu pastreaza distanta si nu poarta din pacate masca !
Important e ca intr-un anumit interval de timp numarul celor vindecati sa il depaseasca pe cel al noilor cazuri. Atunci pandemia e invinsa si se va duce in jos. Cu cat se va duce mai jos, cu atat e mai putin probabil sa iei virusul la cumparaturi, plimbat cainele, etc. Deci va scadea si mai abrupt. Dar nu vom intoarce la viata dinainte prea curand.
Odata stins focul, trebuie pastrata o parte din masuri astfel incat sa nu mai avem transmisia aceea de 2.5-3 persoane, ci undeva subunitara. Sa nu ne asteptam da redeschidem cinematografe, restaurante, hoteluri, stadioane, prea curand.
Pensionarii sa stea acasa. La fel si cei care pot lucra de acasa. Ceilalti, cu echipamente de protectie.
PS: ati vazut vreun taximetrist cu masca? Macar asa, din respect pentru clienti.
Dar nu ma astept la asemenea analize de la expertii de la epidemiologii de televizor.
Este ceea ce se întîmplă practic (plus vaccinurile) la gripele obișnuite, care și ele omoară o mulțime de oameni mai fragili, copii, bătrîni, bolnavi cronici.
Problema, cum s-a văzut în R.P. Chineză, Iran, Italia, Spania și, la limită, în Franța, este că dacă pacienții care dezvoltă forme grave nu pot fi tratați corespunzător, la terapie intensivă, mortalitatea și sechelele explodează ca număr. Altfel spus, mor oameni cu zile.
Mai mult, exploziile de îmbolnăviri și decesele numeroase s-au produs acolo unde oameni infectați s-au strîns foarte mulți la în loc. Nu în Suedia unde aproape că nu sînt restricții, dar unde oamenii au păstrat distanța, fiind mai răsfirați și mai disciplinați, ci în locuri cu aeropporturi de tranzit, cu meciuri de fotbal ca în nordul Italiei etc.
Ceea ce pare să ajute enorm la reducerea cazurilor noi pe zi este distanța socială. Ar fi preferabil să fie auto-impusă astfel încît cei care pot, să și muncească după ce și-au luat măsurile necesare de protecție.
Dar dacă italienii, francezii sau românii nu înțeleg singuri pericolul la care se expun, statul trebuie să ia măsuri obligatorii, cu bastonul de cauciuc, care, inevitabil, sînt neadaptate la cazurile concrete și care sînt implementate arbitrar, cu costuri mai mari în bani și în vieți.
Și repet, există grupuri de risc, în primul rînd pensionarii, care, ca să nu moară cu zile, blocînd în același timp accesul altora la asistență medicală, trebuie rămînă pe cît posibil în casă/curte pînă la apariția imunității de turmă și a vaccinurilor (puțin probabil ca imunitatea de turmă să funcționeze mai mult de un an, maximum doi).
Nu toata lumea vede situatia la fel in special cand ne uitam la grupe de varsta.
Sansa sa moara in functie de varsta difera de la 0.2% la tineri la 15% la peste 60 ani. Virusul mai e numit in tarile anlosaxone boomers remover.
Maj celor care au murit au un BMI > 30.
1 an de arest la domiciliu pt cineva de 75-80 ani insemana 10-30% din ce mai au de trait chiar si fara virus ca atare sant dispusi sa riste.
Cei mai expusi sant cei care ne conduc care au cca 60 ani, diabetici etc de unde si modul de atac.
Daca arestul la dmiciliu continua inca 3-4 luni cred ca o sa avem riots prin toata lumea "civiliata"
Apropo - e plina lumea politrucilor de tot felul de doctori. Un cuvânt cam... compromis.
Autoritatile macar au o scuza, trebuie sa balanseze intre a nu baga frica in oameni si a le crea sperante false. Adevarul, inoculat treptat in doze mici, este tactica lor. Uitati-va la Trump, a devenit anecdotic.
Specialiștii îți spun că dacă sari cu mașina în prăpastie mori iar tu spui dacă nu-mi spui cu ce viteză ating fundul și care va fi cauza exactă a morții, habar nu aveți de nimic și nu îi crezi.
Este un virus nou care clar e mai periculos și mai contagios decât o gripă și se pare că îl cam doare în fund de temperatura de afară. Nu se știu încă toate procentajele și detaliile deoarece ia timp să analizezi datele.
Poți ignora Italia, Spania, New York (ultimii care sapă gropi comune în draci) și restul lumii care este speriată de "savanți" și bagă gaz la mașină și sări în prăpastie dar te rog mult, fără pasageri.
De aceea, fiecare dintre noi trebuie să se protejeze la maximum fără să aștepte interdicțiile (inevitabil generice și stupid aplicate de niște oameni care nu au tangență cu epidemiologia ci cu bătutul oamenilor).
În SUA, estimările catastrofice de 2.5 milioane de decese în primul val s-au redus la 6-70 de mii acum. SUA este pe locul 14 la numărul de decese pe unitatea de populație și răspîndirea pare să se stabilizeze comparabil cu țările din sud-vestul Europei. De ce, cînd tocmai aceste țări au intrat preponderent în model (alături de China)? încă nu se știe și probabil vom afla doar la anul, cînd vor apărea primele vaccinuri (deci va fi devenit ceva mai puțin important).
Sînt încă prea multe necunscute și, în concluzie, repet, mai bine să acționăm noi cetățenii, în mod responsabil decît să ne bazăm pe un stat care niciodată nu este pregătit (dacă nu irosește enorm de multe resurse), niciodată nu are nuanțarea necesară și este asaltat de lobby-ul unor interese înguste. Sănătatea este a noastră și este în primul responsabilitatea noastră și în puterea noastră să o protejăm.
Pentru că modele sigure nu există decît pentru trecutul măsurat și înregistrat.
Maimuțoiul a interzis zborurile internaționale din zonele cu pericol (atribuțiile sale federale) în același timp în care primarul și autoritățile din New York invitau lumea la sărbătorirea în public a Anului Nou Chinezesc ca dovadă a lipsei lor de rasism și criticau măsurile excesive și rasiste de interzicere a zborurilor pentru chinezi.
Apoi, în primul rînd, modelările au fost inițial făcute pe situațiile din alte țări. Nu a fost un model bazat pe ipoteze bazate pe tendințele observate (ca în Marea Britanie), ci pe datele brute din alte state, deja afectate de epidemie.
În al doilea rînd, chiar după ce au fost deblocate posibilitățile de testare și după ce au fost luate efectiv măsurile de distanțare, estimările modelului erau în continuare la peste 80 de mii de victime.
Dar, în esență, modelele au fost și deocamdată rămîn suficient de instabile pentru a evalua evoluțiile pe termen mai lung cu relativă siguranță. S-ar zice că nici modelarea cantitativă din SUA, nici cea pe parametri de intrare din UK nu reușesc să aproximeze suficient de bine ceea ce se întîmplă efectiv. Mai ales că în cazul modelului SUA, acesta a fost utilizat pentru multe state ale lumii și, în funcție de situațiile locale, a avut în multe locuri abateri similare. Iar în SUA, din 11 state individuale la care a fost aplicat (cele cu cazuri relativ numeroase, a fost confirmat într-unul singur.
Nu înseamnă că experții sînt și ei maimuțoi, ci pur și simplu că nu există date suficient de precise să că acei experți au fost insuficient de expliciți cu privire la calitatea modelului, omițînd să menționeze că există factori care i-ar putea afecta acuratețea.
O singură întrebare. Unde este altceva-ul care îl spunea? În afară de faptul că a subevaluat gradul de răspândire a virusului a purtătorilor asimptomatici și oarecum o previziune optimistă a atingerii stagiului 4 (revenirea la normalite) nu văd nici o greșeală flagrantă.
Interviul menționat era de acum o lună și între timp se cunosc mai multe. Chiar în concluzie este menționat clar "Situația evoluează foarte rapid, iar concluziile de astăzi pot fi false mâine".
Nu îl cunosc personal și nu îi pot judeca competența dar pare a fi omul care încearcă să răspundă întrebărilor cu ceea ce știe și nu îndoaie realitatea sau dă previziuni pentru a ieși în față (gen un "cercetătot" francez get beget care dă tratamente bazate pe cercetări făcute din pix).
Fricoasa natie.
Si cum vor plati politicienii dupa ce rezulta o mortalitate de zero virgula si realizam ca am distrus totul pentru ceva putin mai virulent decat o gripa (vorbesc de majoritatea populatiei nu de cei cu probleme grave colaterale).
Sunt foarte foarte curios. Sa vina testele.
Pana atunci raman faptele, iar faptele spun ca peste tot pe unde a ajuns, virusul a depsit orice alta boala ca numar de morti in intervalul de o luna de cand a inceput distractia. Arata-mi si mie epidemie de gripa care a facut asta in anii recenti?
Pe de alta parte e gripa si gripa Spaniola, ce zici, cand te uiti la efectele ei, parca iti vine sa nu mai fii asa viteaz. Nu uita ca si gripa Spaniola a omorat in primul an pe cei vulnerabili, dar al 2-lea an a dat exact in astia viteji. Roaga-te sa nu aiba o mutatie asemanatoare si corona.
Acum ca au apucat sa mai aduca niste masti pentru doctori, ca mai gasesti si tu niste masti prin magazine te dai viteaz? Noroc ca mai sunt si oameni carora le pasa si de altceva in afara de economie ca altfel crapam la usa spitalelor fara sa fie nimeni inauntru sa ne trateze. In loc sa tragi guvernantii de urechi sa taie din cheltuielile pentru panselute, lumini de pasti, pomisori, pensii speciale , cadouri catre sinecuri s.a.m.d de unde ar scoate bani sa tina populatia in somaj tehnic un an de zile, tu vrei sa lasi lucrurile cum sunt si sa mearga furaciunea in continuare pe spinareea a cateva zeci de mii de morti. Ce mai conteaza, oamenii trebuie sa mai si moara de ceva?
Pacat ca nu au inventat astia surogatele inca precum in filmul cu Brusc Willis. Aia ne asteapta…
Acu 500 de ani cu ocazia holerei sau ciumei ce masuri se luau? Se statea in casa. Cum dracu in 500 de ani nu am reusit sa invatam nimic? Adica faptul ca apar carcalaci noi e ok. Nu te poti astepta sa aiba medicina un raspuns imediat. Dar infectarea, raspandirea etc au acelasi mecanism. Nu e nimic nou. Cica suntem specie evoluata ...
În aceste condiții este doar o gripă de 3-4 ori mai gravă. Dar numai în aceste condiții. Așa că Încă au paturi libere în spitale, deci îi pot trata pe toți. Totuși, stau relativ rău la numărul de decese (ceea ce ar sugera că și modul de transmitere contează, nu doar îngrijirea medicală), dar situația s-ar putea schimba cînd la ceilalți va apărea al doilea val și va ajunge și la acei vulnerabili care deocamdată au reușit să se protejeze.
Health care workers fear losing their jobs during coronavirus pandemic
http://www.msn.com/en-us/news/us/health-care-workers-fear-losing-their-jobs-during-coronavirus-pandemic/ar-BB12vHsv?ocid=ientp