Nervozitate la Ankara: președintele turc Recep Tayyip Erdogan a refuzat duminică demisia puternicului său ministru de Interne, după ce anunțul brusc al introducerii izolării în Turcia a provocat haos, scrie AFP.

Recep ErdoganFoto: Digi24

Vineri seara, ministerul de Interne a luat pe nepregătite milioane de turci când a anunțat intrarea în vigoare, două ore mai târziu, a unei interdicții de a ieși din case în week-end în cele mai mari 30 de orașe ale țării.

Acest anunț brusc a provocat o mișcare de panică, mii de turci luând cu asalt centrele comerciale pentru a face provizii, cu un dispreț general pentru regulile de distanțare socială.

Asumându-și "întreaga responsabilitate pentru aplicarea acestei măsuri", ministrul de Interne Suleyman Soylu a anunțat duminică seara că și-a dat demisia, provocând un seism politic.

Dar, câteva ore mai târziu, lovitură de teatru: președinția a precizat că cererea a fost respinsă de Erdogan.

"Demisia ministrului nostru de Interne nu a fost acceptată. Va continua să-și îndeplinească funcțiile", a afirmat președinția, într-un comunicat.

O măsură de "bună credință"

Numeroși opozanți și internauți au criticat guvernul pentru modul în care a impus carantina, acuzând autoritățile că au pus în pericol viața a mii de persoane.

Primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu (de opoziție) a subliniat că nu a fost avertizat anterior.

După scenele de haos de vineri seara, Soylu a argumentat că măsurile de izolare au fost aplicate în cadrul "instrucțiunilor președintelui nostru".

După panica inițială, măsurile, care au încetat duminică la miezul nopții (21,00 GMT), au fost în general respectate.

O tăcere inedită a domnit în week-end în Istanbul, oraș tentacular cu 16 milioane de locuitori.

Aceste măsuri au fost impuse în condițiile în care epidemia Covid-19 s-a accelerat în Turcia în ultimele zile.

Aproape 57.000 de persoane au fost infectate și circa 1.200 au murit, potrivit bilanțului oficial publicat duminică de ministerul Sănătății.

În comunicatul în care și-a prezentat demisia, Soylu a apărat măsurile de izolare, "de bună credință și care vizau încetinirea pe cât posibil a propagării epidemiei".

Ministrul epurărilor

După anunțul acestei demisii, unul dintre cei mai influenți editorialiști pro-Erdogan, Ibrahim Karagül, l-a atacat dur pe Soylu, pe Twitter, afirmând că decizia sa i-a creat probleme președintelui și a "complicat gestionarea crizei".

Provocând o avalanșă de declarații de susținere dar și critici, demisia ratată a ministrului de Interne a aruncat o lumină crudă asupra luptelor interne din anturajul lui Erdogan.

Numeroși observatori apreciază că există o rivalitate puternică între Soylu și la fel de puternicul ministru al Finanțelor Berat Albayraket, ginerele lui Erdogan.

Soylu, 50 de ani, a devenit ministru de Interne în august 2016, la o lună după tentativa de lovitură de stat împotriva lui Erdogan.

Din această poziție, Soylu, reputat pentru retorica sa brutală, a condus vastele campanii de epurare împotriva prezumtivilor partizani ai puciștilor.

Zeci de mii de persoane au fost arestate în cadrul acestor campanii de epurare de mare amploare.

Represiunea s-a extins ulterior la opozanții pro-kurzi, membri ai societății civile dar și ziariști.