Se știe, coronavirusul este periculos pentru toată lumea, dar este deosebit de periculos mai ales pentru persoanele în vârstă. Românii de peste 65 de ani sunt mai expuși acestui virus, așa încât ne-am gândit că ar fi utilă o ”hartă” care să arate care sunt județele cele mai expuse din acest punct de vedere. Analizând datele, județul în care seniorii reprezintă aproape un sfert din populație este Teleorman (circa 23% din locuitori au peste 65 de ani). Datele pe care le puteți vedea în graficul din articol nu arată numărul de îmbolnăviri, ci cât de gravă ar putea deveni problema COVID-19 dacă nu se iau măsuri. În întreaga țară sunt 3,7 milioane de seniori. Ca număr, cei mai mulți sunt în Capitală (aproape 376.000) dar ca pondere în total locuitori Teleormanul este, cum spuneam, campion.

La "Clubul seniorilor" Foto: Hotnews

Mai jos aveți clasamentul județelor după ponderea persoanelor de peste 65 de ani. Sursa datelor: Institutul Național de Statistică.

După Teleorman, Vâlcea este pe locul al doilea, acolo unul din 5 locuitori depășind pragul celor 65 de ani. Pe locul al treilea regăsim Buzăul, cu peste 19% din locuitori având 65+.

E drept, potrivit celor mai recente informații furnizate de autorități, Teleorman era pe locul 23 ca număr al persoanelor depistate pozitiv la coronaviroză, în vreme ce Vâlcea și Buzău sunt, din fericire, pe ultimele locuri, cu puțin peste 10 cazuri.

Este important de reținut că coronaviroza este un serios pericol pentru toți indivizii, nu doar pentru persoanele în vârstă. Boala poate acționa în câteva zile și poate deveni mortală chiar dacă nu ai afecțiuni secundare. Chiar dacă sunteți „asimptomatic” (ceea ce înseamnă că ați contractat coronavirusul deși nu știți asta pentru că nu prezentați simptome), îl puteți transmite cuiva asupra căruia ar putea avea consecințe foarte grave.

Mai jos, numărul seniorilor pe fiecare județ în parte.

Este important să arătăm câți români au peste 65 de ani, deoarece aceștia sunt cei mai expuși riscurilor, fără ca acest lucru să însemne că tinerii nu pot fi infectați.

Iar autoritățile din județele cele mai expuse din acest punct de vedere ar face bine să ia măsurile necesare. Și să se asigure de respectarea lor.