Agenţia pentru Boli Infecţioase din Danemarca susține că numărul real al persoanelor infectate cu noul coronavirus este de 30-80 de ori mai mare decât cifra de 5.000.

Bolnavi de coronavirus tratati de medici la spitalFoto: Profimedia Images / Blondet Eliot/ABACA

Estimarea potrivit căreia 400.000 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus se bazează pe o analiză asupra donatorilor de sânge inclusă într-un raport publicat de Autoritatea daneză pentru Sănătate, relatează ediţia daneză a publicaţiei The Local.

"Gradul de contagiere este foarte ridicat în societatea daneză şi există o cifră neagră uriaşă. În studiile asupra donatorilor de sânge, se poate vedea un număr de 70 de ori mai mare de persoane care au fost infectate decât în statistici", declară Kåre Mølbak, şeful Secţiei de prevenire a bolilor infecţioase din cadrul Autorităţii pentru Sănătate, pentru ziarul Berlingske și citat de agenția Mediafax.

Un studiu pe un eşantion de 1.000 de donaţii de sânge din perioada 1-3 aprilie arată că 3,5% au fost infectaţi cu virusul, ceea ce ar indica faptul că 65.000 de oameni probabil erau deja infectaţi până pe 26 martie. Estimările se bazează şi pe studii elaborate în Germania şi Islanda.

Oficial Danemarca are 6.000 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 şi 260 decese înregistrate.

Premierul Danemarcei Mette Frederiksen a anunţat recent că pregăteşte ridicarea măsurilor de carantină. Restricţiile vor începe să fie ridicate de săptămâna viitoare cu redeschiderea şcoliilor începând de miercuri. Restaurantele, barurile şi cluburile rămân deocamdată închise.