Papa Francisc a oficiat, duminică, Sfânta Liturghie de Paște, la Altarul Catedrei din Bazilica Sfântul Petru, în absența credincioșilor. Suveranul pontif a transmis un mesaj liderilor politici, îndemnând la solidaritate. El a spus că ”Uniunea Europeană se află în fața unei provocări istorice” de care depinde destinul întregii umanități, și trebuie să dea dovadă de unitate. Peste două miliarde de catolici şi protestanţi din întreaga lume sărbătoresc duminică Paştele. Pentru prima dată în epoca modernă, din cauza pandemiei de coronavirus, ceremoniile au loc cu bisericile închise, enoriașii putând urmări slujbele la televizor sau online.

HotNews.roFoto: Hotnews

13.19: Mesajul Papei Francisc:

  • Învierea este biruința iubirii asupra răului. Este marca lui Dumnezeu.
  • Gândul meu astăzi se îndreaptă direct către cei care sunt afectați de coronavirus, către victime și rudele lor care nu au reușit să le adreseaze un ultim cuvânt.
  • Dumenezu să le dea mângâiere și speranță celor care sunt încă în încercare, care sunt bătrâni și singuri.
  • Pentru mulți este un Paște al singurătății, trăit între doliu și multe neajunsuri. Dar Dumnezeu nu ne-a lăsat singuri: Nu te teme, am înviat și sunt mereu cu tine.
  • Uniunea Europeană se află în fața unei provocări istorice, de care depinde nu doar soarta ei, ci viitorul întregii omeniri, să nu piardă ocazia solidarității.
  • Acum nu este vreme de diviziune

El a adresat un gând special medicilor și militarilor, dar și Europei, în general, precizând că acest bătrân continent a reușit, de-a lungul istoriei, să depășească conflictele.

-----------

Evanghelia Învierii a fost proclamată, ca de obicei, în greacă și latină.

La finalul Liturghiei, Papa merge în sacristie, unde își lasă veșmintele liturgice, apoi se întoarce în bazilică și merge în fața Altarului Mărturisirii, de unde transmite ”Urbi et Orbi” mesajul pascal și binecuvântarea apostolică, însoțită de darul indulgenței plenare.