Brazilia a devenit prima țară din emisfera sudică care a depășit pragul de 1.000 de decese cauzate de epidemia de coronavirus, scrie BBC News. Ministerul Sănătății a confirmat un bilanț total de 19.638 de cazuri de infecții cu Covid-19 și 1.056 de morți.

Jair BolsonaroFoto: Flickr

Oficialii au precizat că numărul cazurilor de infecții ar putea fi mult mai mare în condițiile în care sunt testați doar pacienții din spitale. Potrivit acestora, Brazilia se va apropia de vârful epidemiei abia la sfârșitul lunii aprilie.

În timp ce majoritatea statelor au impus măsuri de carantină, președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, continuă să conteste astfel de restricții, susținând că acestea au un impact negativ asupra economiei. El a amenințat ca va emite un decret federal prin care să îi oblige pe patroni să-și redeschidă afacerile.

De altfel, vineri, într-un gest de sfidare la adresa reocomandărilor propriului guvern privind distanțarea socială, liderul de extremă-dreapta a făcut o baie de mulțime, pe străzile capitalei, cu ocazia unei sărbători locale.

La una dintre opriri, Bolsonaro a făcut poze cu susținătorii și, potrivit unor înregistrări publicate pe rețele sociale și în presa locală, a fost surprins ștergându-și nasul cu mâna, după care a dat noroc cu o femeie în vârstă, gest care a atras o serie de critici.