​​Tânara de 27 de ani din Neamț care a murit din cauza COVID-19 ar fi luat virusul din spital unde se internase pentru a se trata pentru leucemie, scrie presa locală și Mediafax. Mai mult, prietenul femeii, și el pozitiv, ar fi fost trimis acasă cu autobuzul.

Testare coronavirus in laboratorFoto: Profimedia Images

Potrivit știri-neamț.ro, tânăra fusese internată pe 16 martie la Spitalul de Urgență Piatra Neamț, unde a fost în contact cu o asistentă medicală care fusese, la rândul ei, contact cu un pacient ulterior confirmat cu noul coronavirus. Pe 27 martie, i s-au recoltat probe pentru COVID-19 iar două zile mai târziu, rezultatul testului a fost pozitiv.

Starea de sănătate a tinerei s-a înrăutățit, iar pe 4 aprilie, a fost transferată la Secția de Terapie Intensivă. În cursul zilei de vineri, 10 aprilie, aceasta a murit.

Ancheta epidemiologică a DSP Neamț în acest caz a scos la iveală o nouă gafă a cadrelor medicale din Spitalul Județean.

Se pare că prietenul tinerei, care a fost, de asemenea, confirmat pozitiv, a fost lăsat să meargă acasă, în orașul Roznov, cu autobuzul. Surse medicale au declarat, pentru MEDIAFAX, că prietenului tinerei i s-a dat o mască și mănuși, iar de la spital acesta a fost trimis acasă fără ambulanță. Toate aceste aspecte vor face obiectul unei anchete a DSP Neamț.

Un număr de 34 de cadre medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ au fost confirmate pozitiv cu coronavirus, ceea ce l-a determinat pe ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, să declare, vineri, că în unitatea medicală există un focar de infecţie cu coronavirus.

"Am venit pentru un focar de transmitere în Spitalul Judeţean şi pentru a repune pe poziţie o anchetă epidemiologică, a repune nişte circuite şi pentru a da încredere personalului medical. Avem 34 de cadre medicale, între care 8 medici, care sunt infectaţi. Avem 31 de cadre medicale în izolare la domiciliu", a declarat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru a adăugat că personalul medical din unitatea sanitară va fi testat în totalitate.