Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat vineri că relaxarea prematură a măsurilor de limitare a epidemiei de COVID-19 poate provoca un nou val de îmbolnăviri, transmite AFP.

Tedros Adhanom Ghebreyesus (OMS)Foto: Agerpres/EPA

''Ştiu că unele ţări pregătesc deja tranziţia pentru încetarea restricţiilor de circulaţie. Ca toată lumea, OMS ar dori să vadă că restricţiile încetează. În acelaşi timp, ridicarea prea devreme a restricţiilor ar putea duce la o recrudescenţă mortală'' a pandemiei, a declarat directorul organizaţiei cu sediul la Geneva, Tedros Adhanom Ghebreyesus. ''Revenirea ar putea fi la fel de fatală ca şi propagarea dacă nu este gestionată corespunzător'', a adăugat el într-o conferinţă de presă online.

OMS acordă consultaţii statelor la elaborarea strategiei de relaxare treptată a restricţiilor. Pentru ca procesul să se desfăşoare în siguranţă, organizaţia consideră că trebuie îndeplinite şase condiţii: controlul transmiterii coronavirusului; asigurarea ofertei de asistenţă medicală şi îngrijiri; minimizarea riscului în mediile expuse, cum sunt azilurile pe termen lung; implementarea de măsuri de prevenire la locurile de muncă, în şcoli şi alte locuri aglomerate; controlul riscului de cazuri provenite din străinătate; responsabilizarea populaţiei, potrivit Agerpres.