Prezentat drept model de luptă împotriva pandemiei, Singapore a anunțat vineri aproape 200 de noi cazuri de infecții cu coronavirus, inclusiv un deces, și se confruntă acum cu un al doilea val fulgerător de contaminare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Orașul-stat figura printre primele de pe planetă care au detectat cazuri de contaminare după descoperirea virusului în China, dar a reușit să controleze propagarea grație unei strategii de control foarte strictă și urmărirea contactelor cu persoanele infectate.

Dar luna aprilie a marcat un vârf de contaminări locale, obligând guvernul să impună măsuri severe pe care nu le adoptase până acum, printre care închiderea majorității locurilor de muncă.

Un deces și 197 de noi cazuri au fost anunțate vineri de autoritățile sanitare, ceea ce duce bilanțul total în Singapore la 2.108 infecții, printre care 7 mortale.

Cifra, deși redusă în raport cu alte țări, sună ca un avertisment: statele nu ar trebui să lase garda jos, chiar și atunci când cred că au depășit vârful epidemiei, pentru a evita o situație similară.

Numeroase țări asiatice care au prezentat bilanțuri relativ scăzute în primele etape ale pandemiei se regăsesc acum în fața unui al doilea val, în condițiile în care cetățenii lor, exilați în prima perioadă, revin din străinătate și reinfectează din nou local populația.

Imensele complexe rezidențiale care găzduiesc muncitori sud-asiatici au devenit adevărate focare de infecție în Singapore, cu peste 500 de noi cazuri apărute în mai multe locații.

Autoritățile au ordonat carantina pentru zeci de mii de muncitori și a mutat o mare parte din ei spre alte cartiere, pentru a evita o propagare și mai mare.